Хуманитарна акција – За Василијев први корак

Хуманитарна акција – За Василијев први корак

Василије Баковић је двогодишњи дечак из Пријепоља који је рођен превремено услед чега је дошло до оштећења које је изазвало хипертонус руку и ногу. Да би самостално проходао, Василију су потребне операције, бањска лечења и различита ортопедска помагала. Његови родитељи Невена и Дарко Баковић обраћају се свим добрим људима са апелом да помогну донацијама у прикупљању нешто више од седам милиона динара колико им је за сада потребно да би Василије направио свој први корак.

Василије је превремено рођена беба у седмом месецу трудноће и рођен је са свега килограм и двеста грама због чега је прве месеце живота провео у инкубатору.

Био је два месеца у Каргујевцу на неонатологији. То је проузроковало низ дијагноза и проблема. Највећи проблем  му је за сада тај хипертонус. Ми редовно идемо на вежбе у Београд у клинику „др Мирослав Зотовић“ у Сокобањској. Ту проводимо сигурно по три месеца. Дођемо на неко кратко време кући и онда опет. Он не може још увек да самостално седи, ни да хода. Може да хвата предмете у руку, али не баш лепо како би требало. Говори, али доста слабо, само основно – објашњава Василијева мама Невена Баковић, проблеме са којима се овај дечак од рођења бори.

Једно од решења за напредак у опоравку малог Василија је операција на приватној клиници у Ћуприји.

Долазе из Русије доктори. Та операција се ради ласерски. Улази се у нерве и опуштају се ти мишићи. Продужавају се тетиве на ногама да би се опустили ти мишићи и да би он могао да хода. Како буде растао и развијао се мораће опет да се ради та операција да би се продужавале тетиве. Операција тренутно кошта три хиљаде евра без смештаја – прича Невена.  

Василије је са физикалним терапијама и вежбама почео још док је имао четири месеца. Редовна бањска лечења, ортопедска помагала и друга специјализована опрема која му је потребна за развој су веома скупи и превазилазе породични буџет.

На пример тај фростендер који имамо, затим ходалица, лонгете, апаратићи… Требају му та специјална колица и још доста тога. На пример та колица коштају триста хиљада динара, ова стајалица која му је потребна око три хиљаде евра – сумира укратко Невена шта им је неопходно за Василијев бржи развој.

Од недавно за Василијево лечење средства се прикупљају преко Фондације „Буди хуман“ и за операције, бањска лечења и трошкове смештаја и путовања за сада је потребно 7 милиона 198 хиљада динара. 

Позвала бих све људе добре воље који су у могућности да нам помогну на било какав начин. Ето бар ту једну поруку ако могу да пошаљу 1402 на 30 30 и захваљујемо се свим људима који су нам помогли и који нам помажу – додаје Невена Баковић.

Осим слања поруке, уплате се могу вршити и на динарски и девизни рачун и зато хајде да сви заједно помогнемо Василију и његовим родитељима у што бржем опоравку и безбрижнијем детињству.

Подели на мрежама

Повезани чланци