Има ли решења за проблем паса луталица у Пријепољу? (Анкета)

Има ли решења за проблем паса луталица у Пријепољу? (Анкета)

Повећано присуство паса луталица, који се у чопорима крећу градским улицама приметили су и грађани и грађанке Пријепоља. Истичу да се не осећају безбедно, највише брину за децу, али напомињу да пси луталице нису проблем само у центру града већ и приградским насељима и селима.

Како би решили овај дугогодишњи проблем, Општинско веће је усвојило одлуку по којој општина Пријепоље може директно да склапа уговор и ангажује фирме које ће на законом прописан начин уклонити и одвозити псе луталице са пријепољских улица. До сада ова одлука није постојала, па општина није  могла реаговати на овај начин, тврди члан Општинског већа, Милан Гачевић.

За ове намене, односно за плаћање накнада за уједе паса луталица, за тужбе грађана/ки по основу накнаде штете за повреде или штету нанету од државних органа у 2017. години је издвојила поприлично новца из буџета.  На почетку године, за новчане казне и пенале по решењу судова било је опредељено 15 милиона динара. Тај износ је у три наврата ребалансом буџета увећаван па је за судске трошкове дато 70 милиона динара,  око половине ових средстава утрошено на име одштете од уједа паса луталица. Буџетом за 2018. годину за новчане казне и пенале по решењу судова планирано је 22 милиона 440 хиљада динара, а до септембра је потрошено 50 милиона динара, према ребалансу буџета, значи да је на име одштете од уједа исплаћено више од 20 милиона динара. Колико је на крају 2018. године потрошено знаће се када завршни рачун буџета општине Пријепоље буде усвојен.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *