Друштво

Институција Повереника за заштиту равноправности обележила 10 година постојања

Институција повереника за заштиту равноправности обележила је у Београду 10 година постојања. На свечаности је актуелна повереница Бранкица Јанковић истакла да је у претходном периоду урађено је много, али стварне равноправности нема, док су предрасуде, обичаји и навике јачи од закона.

Да слепа деца добију превоз, десетине угрожених болесника добију болничко лечење, особе са инвалидитетом приђу бирачким местима, грађани који имају више од 75 година добили су кредите и путна осигурања, девојчице уписују Војну гимназију, све то и још много тога решено је након препоруке Повереника за заштиту равноправности.

Немам проблем да кажем да је могло и морало више. Али, испред нас су године, а ја верујем да смо сви спремнији да се боље разумемо, да прихватимо друго и другачије, јер нема истинске равноправности, док нисмо сви истински равноправни. Србија није јака онолико колико је јак њен најјачи члан, већ најслабији, а знамо да још увек је тај најслабији члан толико слаб да му итекако треба подршка и помоћ свих нас. Нема стварне равноправности док су предрасуде, обичаји и навике јачи од закона, а различити стереотипи бивају и промовисани и толерисани. Нема равноправности ако се и док се живи у прошлости, од прошлости, неретко и од митова, док се страхује од прошлости, а у садашњости затварају очи. Ми не желимо и верујем да имамо снаге да не затварамо очи пред било којим проблемом, јер озбиљна друштва решавају своје проблеме – истакла је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Институција Повереника за заштиту равноправности Републике Србије установљена је, у складу са Законом о забрани дискриминације, у мају 2010. године, као самосталан и независан орган.

Данас је ова институција у сваком погледу чврсто утемељена, у сваком погледу је у стању да се носи са проблемима дискриминације и својим деловањем снажно промовише идеју једнакости и недискриминације. Ова институција ужива пуно поверење државних органа и организација цивилног друштва – закључила је бивша повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић.

Повереници Јанковић истакао је петогодишњи мандат. У Скупштини Републике Србије већ је покренута процедура за реизбор, односно избор новог повереника, за шта посланици имају рок од три месеца.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *