Инвалидске паркинг карте ускоро доступне и за особе са инвалидитетом у Пријепољу

Инвалидске паркинг карте ускоро доступне и за особе са инвалидитетом у Пријепољу

Савладати вожњу није једини проблем особа са инвалидитетом у Пријепољу. Сваки излазак на улицу носи ризик да неће имати где да се паркирају. Ову незавидну ситуацију у којој се налазе могао би да ублажи Правилник о издавњу инвалидских паркинг картица који општина Пријепоље припрема.

Иако је више од 10 година активан возач, Хамед Подбићанин још увек нема паркинг налепницу за особе са инвалидитетом, јер општина Пријепоље до сада није имала правилник који би то омогућио. Она му не би много значила у Пријепољу, у којем и даље не постоји уређен систем паркирања, али њено непоседовање отежава боравак у скоро свим већим градовима у Србији.

Ја се борим и у сарадњи сам са општином да одраде свој део посла што се тиче паркинг налепница, јер смо ми као особе са инвалидитетом непрепознатљиве. Чим немамо паркинг места ми долазимо до кажњавања, јер не можемо да користимо где је обележено место за особе са инвалидитетом на пример у Београду или неким другим градовима. Ту смо ограничени, јер немамо могућност за коришћење – каже Хамед Подбићанин који већ дуго покушава да оствари ово право.

Општинско веће недавно је усвојило овај правилник, а остало је да се дефинишу критеријуми о начину и поступку издавња инвалидске паркинг карте, а цела процедура требало би да буде завршена до краја године. Процедура за остваривање овог права различита је од града до града.

Локална самоуправа издаје одговарајуће решење за особе са инвалидитетом које имају право на инвалидску паркинг карту. Значи, постоји неки правилник који одређује категорије особа са инвалидитетом које могу остварити то право и тај правилник је углавном у надлежности локалне самоуправе – појашњава процедуру председник Удружења паркиралишта Србије раденко Вуковић.

Удружење паркиралишта Србије је професионално удружење које окупља све чланице које се баве паркирањем у Србији.

Ми смо ту све што треба да помогнемо, да сугеришемо, ако треба да се изради тај правилник да дамо неку сугестију пошто наше удружење углавном има консултативни ангажман када је у питању паркирање тако да смо спремни и за рад са Пријепољем – каже Вуковић.

Удружење паркиралишта Србије је 2010. године заједно са Министарством за рад и социјалну политику унифицирало изглед инвалидске паркинг карте на основу препорука Европске комисије.

Зашто је то битно? Битно је да би све особе са инвалидитетом на нивоу Србије имале унифицирану налепницу, да немамо било какву врсту злоупотребе штампања тих картица без било какве евиденције. Ми смо то увели у ред и сада све локалне самоуправе или већина њих од Удружења паркиралишта Србија узима те инвалидске налепнице и дели их у складу са тим критеријумима које имају и решењима које донесу – истиче Раденко Вуковић.

Преко овог удружења годишње се на нивоу Србије дистрибуира око 18 хиљада инвалидских паркинг картица.

Ми водимо евиденцију преко Удружења паркиралишта Србије, водимо евиденцију свих издатих налепница у Републици Србији. Сваки град добија одређени контигент и у нашој бази података, на сајту Удружења паркиралишта Србије и има могућност, односно обавезу да унесе те инвалидске картице и њихову регистарску ознаку како бисмо сви на нивоу Србије могли да пратимо шта се заиста дешава и да ли постоји било какав проблем у коришћењу тих карата – рекао је Вуковић.

У Пријепољу су ретка паркинг места намењена особама са инвалидитетом, али нису ретки они који их узурпирају.

Уз паркинг налепницу би требало да буду прилагођена и места првенствено у нашем граду да би ми могли да користимо то, да људи негде буду савесни и свесни да и ми живимо поред њих и са њима, да нам не ускраћују ту слободу и могућност за паркинг места – апелује Хамед Подбићанин.

Инвалидске паркинг карте издају се на годишњем нивоу и могу да се користе на територији целе Србије искључиво на местима обележеним за особе са инвалидитетом.

Подели на мрежама

Повезани чланци