Инвазија бубашваба и бубаруса на зграду у Подвароши

Једну од најстаријих зграда у Пријепољу у стамбеном блоку Подварош неколико година уназад  походе бубашвабе и бубаруси. Станари зграде у топлијим месецима немоћни су пред овом најездом и у својим становима живе у страху да отворе прозоре и врата.
Олга Филиповић живи у поткровљу зграде и од свих станара има највише проблема са бубашвабама и бубарусима. Каже да је константно под стресом и да нема миран сан јер страхује од ових напасти.
„То је ‘вако к’о да се спустио рој пчела“, прича Олга видно узнемирена показујући на изврнуте бубе на тераси. На питање  како се бори против њих каже да користи спреј и прашак. Са терасе улазе и у собу. „Ја ‘леб стављам у фрижидер и крпе које користим. Све чувам, иначе бих се давно отровала“, каже Олга.
И остали станари нису заштићени. Упозоравали су и надлежне на присуство нових непожељних станара заграде.
Марица Бујишић каже да су комшије прошле године пријављивали проблем. Надлежна служба из Ужица за дератизацију тражила је 120 000 динара, што је станарима било скупо, каже Марица.
И Олга Филиповић покушала је неколико пута да затражи помоћ од Општине. „Ја ниједном нисам дошла до председника“, каже Олга не знајући шта је томе разлог.
У чекању да реагују надлежни и преузму озбиљније кораке, станари сами предузимају мере заштите. Куповином одређених препарата у пољопривредној апотеци, проблем решавају краткорочно јер инвазија бубашваба и бубаруса дешава се свакодневно.
„Никад није било као ове године, још да не користимо препарате било би много горе “ каже станарка зграде Вера Јоксимовић.
За послове дератизације  у општини Пријепоље од почетка ове године надлежно је Јавно комунално предузеће „Лим“. У телефонском разговору директор Јавног комуналног предузећа „Лим“ Азиз Хаџифејзовић нам је рекао да је недавно расписани позив за ангажовањем фирме која ће радити дератизацију свих површина предвиђених за то, између осталих и зграду у Подвароши-  завршен, изабран је и извођач, али  још нису одобрена средства из општинског буџета. Наиме, новоформирана власт ради пресек буџета и док се то не заврши сви послови су стопирани, рекао је директор.

Подели на мрежама

Повезани чланци