Захтев за санкционисањем насиља у ријалити програмима

Захтев за санкционисањем насиља у ријалити програмима

Мрежа Жене против насиља и Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђују изостанак адекватне реакције Министарства културе и информисања и Регулаторног тела за електронске медије на насиље над женама и децом у ријалити програмима који се годинама емитују на ТВ Пинк и ТВ Хепијy. Они захтевају од РЕМ-а да изрекне најоштрије мере у односу на ријалити програме Парови и Задруга, у циљу заустављања насиља над женама и децом у медијима.

Притужбе против насиља у медијима које је подносио цивилни сектор завршавале су се опоменама и упозорењима које је РЕМ упућивао наведеним медијским кућама. Пошто насиље није заустављено, чињеница је да ове мере немају ефекат. Само у протеклих месец дана три учеснице ријалити програма Парови и Задруга преживеле су: шутирање, шамарање, ударање, пљување, после чега су неке од њих завршиле у болници.

Подсећамо да је два дана после емитовања емисије ДНК, 2015. године, учесник овог ријалитија убио своју супругу, а да је у истом програму малолетној деци пред камерама узиман ДНК узорак ради утврђивања очинства. Подсећамо да Закон о електронским медијима забрањује програме који подржавају насиље, криминално или друго недозвољено понашање, као и понижавајуће поступање и сцене насиља и мучења. У Правилнику о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга наглашено је да се ријалити програмски садржај сматра неподесним за особе млађе од 18 година ако се у њему приказује насиље и непристојно изражавање предузето као акт агресије, односно у циљу вређања.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *