Убијено осам жена у породичном и партнерском насиљу од почетка године

Убијено осам жена у породичном и партнерском насиљу од почетка године

Од почетка године у Србији је убијено 8 жена, подаци су Женског аутономног центра на основу праћења писања медија, јер још увек не постоји званична евиденција о фемициду у нашој земљи. Ведрана Лацмановић из ове организације каже да се овај број из године у годину не мења у већој мери, пре свега јер институције нису направиле помак у смислу поступања надлежних институција по пријавама које су претходиле фемициду. Она такође истиче да ником није познат број жена које умру од последица дугогодишњег трпљења насиља, а ни тачан број самоубистава која су представљала бег од насиља.

Током 2018. године у партнерском и породичном насиљу убијено је 30 жена.

Поводом обележавања Националног Дана сећања на жене жртве насиља, Аутономни женски центар апелује на народне посланице и посланике да не усвоје предложене измене Кривичног законика којима ће казна затвора од 30 до 40 година бити замењена казном доживотног затвора. Уколико предлог измена Кривичног законика буде усвојен, учиниоцима кривичног дела тешко убиство ће бити могуће изрећи или казну затвора до 20 година или казну доживотног затвора. Имајући у виду казнену политику судова у Србији, као и чињеницу да судије, приликом одмеравања кривичне санкције углавном узимају у обзир олакшавајуће, а у скоро занемарљивом броју случајева отежавајуће околности, могло би се очекивати да ће, усвајањем ових измена, судије још у већем броју случајева изрицати казне до 20 година затвора, што ће бити блаже у односу на постојеће стање.

Аутономни женски центар је предлагао Министарству правде да омогући и изрицање казни затвора у распону од 20 до 40 година, како би судије имале могућност индивидуализације кривичне санкције у односу на сваки конкретан случај тешког убиства, али тај предлог није усвојен.

Иницијативу да 18. мај буде проглашен Даном сећања на жене жртве насиља покренуле су женске невладине организације, предлог упућен Влади пратило је осам хиљада потписа грађанки и грађана Србије, прикупљених кроз акције 35 организација у 25 општина и градова широм Србије, укључујући и Акцију коју је Форум жена Пријепоља организовао у свом граду.

Велики број женских невладиних организација у Србији 18. мај Дан сећања на жене жртве насиља обележиће различитим  акцијама и конференцијама.

Подели на мрежама

Повезани чланци