Друштво

,

Екологија

,

МКИ Екологија 2019

Једно од најнасељенијих пријепољских села Ивање без канализационе мреже

У сеоском подручју општине Пријепоље не постоји, канализациона мрежа, а у тој групи је и једно од најнасељенијих села Ивање, где свако домаћинство има септичку јаму. Док нема кише, стање је некако и подношљиво, али проблеми настају са сваком обилнијом падавином. Тада се фекалије из септичких јама изливају по путу.

Пре неколико година урађен је и пројекат изградње канализације у Ивању.
Вредност радова процењена је на 188 милиона динара укупне дужине 23 километра. Месна заједница има амбицију да слику са папира прелслика на терен, те годинама уназад у плану месне заједнице прва на листи је канализација.

Људи имају по три – четири септичке јаме, немају више где ни да копају. Септичке јаме се изливају на пут. Ту може доћи до еколошке катастрофе, до заразе, ту нам деца иду сваки дан у школу. То је стварно катастрофа, нико ништа о томе не размишља – каже председник МЗ Ивање Срећко Јасика.

Слично мишљење дели и мештанин Ивања Милојкo Свичевић.

Ово поље то је пуно воде из септичких јама.

И уместо да се проширују засади воћа и поврћа, Ивањем се једино шири површина под септичким јамама.

У Пријепољу, општини која према последњем попису броји око 37000 становника, укупна покривеност канализационом мрежом је 43 одсто са укупно 6 340 прикључака. Укупна дужина примарне мреже фекалне канализације износи 60 км а недостаје још 80 километара.

Да би се покрило цело насеље Пријепоље фекалном канализацијом потребно је да се изгради око 30 км мреже, а за Бродарево око 6,7 км.  Процена  је да би све то са постројењем за пречишћавање отпадних вода коштало око 20 милиона евра.


Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *