Једно од најнасељенијих пријепољских села Ивање без канализационе мреже

Једно од најнасељенијих пријепољских села Ивање без канализационе мреже

У сеоском подручју општине Пријепоље не постоји, канализациона мрежа, а у тој групи је и једно од најнасељенијих села Ивање, где свако домаћинство има септичку јаму. Док нема кише, стање је некако и подношљиво, али проблеми настају са сваком обилнијом падавином. Тада се фекалије из септичких јама изливају по путу.

Пре неколико година урађен је и пројекат изградње канализације у Ивању.
Вредност радова процењена је на 188 милиона динара укупне дужине 23 километра. Месна заједница има амбицију да слику са папира прелслика на терен, те годинама уназад у плану месне заједнице прва на листи је канализација.

Људи имају по три – четири септичке јаме, немају више где ни да копају. Септичке јаме се изливају на пут. Ту може доћи до еколошке катастрофе, до заразе, ту нам деца иду сваки дан у школу. То је стварно катастрофа, нико ништа о томе не размишља – каже председник МЗ Ивање Срећко Јасика.

Слично мишљење дели и мештанин Ивања Милојкo Свичевић.

Ово поље то је пуно воде из септичких јама.

И уместо да се проширују засади воћа и поврћа, Ивањем се једино шири површина под септичким јамама.

У Пријепољу, општини која према последњем попису броји око 37000 становника, укупна покривеност канализационом мрежом је 43 одсто са укупно 6 340 прикључака. Укупна дужина примарне мреже фекалне канализације износи 60 км а недостаје још 80 километара.

Да би се покрило цело насеље Пријепоље фекалном канализацијом потребно је да се изгради око 30 км мреже, а за Бродарево око 6,7 км.  Процена  је да би све то са постројењем за пречишћавање отпадних вода коштало око 20 милиона евра.


Подели на мрежама

Повезани чланци