Избори за чланове савета националних мањина – у Пријепољу се гласа на 33 бирачка места

Избори за чланове савета националних мањина – у Пријепољу се гласа на 33 бирачка места

Припадници националних мањина у Србији бираће у недељу, 13. новембра, своје националне савете који ће у наредне четири године заступати њихове интересе у дијалогу са властима, али и бринути о њиховој култури, образовању, информисању и традицији. Право гласа у општини Пријепоље има 11.938 припадника бошњачке и 107 припадника ромске националне мањине. Своје право могу искористити на 33 бирачка места.

На непосредним изборима за националне савете националних мањина учествоваће 50 изборних листа за 19 савета мањинских заједница. Према подацима Републичке изборне комисије у посебне бирачке спискове је уписано 457.094 грађана и грађанки Србије, који ће гласати на укупно 949 бирачких места. Укупан број уписаних Бошњака на територији Србије износи 114.043, што је мало мање од петине од укупног броја бирача уписаних у посебне спискове. У општини Пријепоље право гласа на овим изборима остварило је 12.045 особа и за њих ће у недељу ће бити отворена 33 бирачка места, од 7 до 20 сати. Припадници бошњачке националности у Пријепољу, њих 11.938, опредељиваће се између пет бошњачких листа, а бираће се 35 чланова и чланица Националног савета Бошњака. Међу њима се нашло и 18 кандидата из Пријепоља, од којих је и шест жена. Своје представнике  бираће и 107 припадника ромске националне мањине, који ће своје бирачко право моћи да остваре на четири бирачка места. гласајући за једну од две понуђене листе.

Изборна тишина је почела 10. новембра у поноћ и трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 сати. На бирачким местима и на удаљености од 50 метара забрањено је истицање пропагандног материјала учесника на изборима.

За гласање ван бирачког места бирач се може пријавити Радном телу у петак и суботу, 11. и 12. новембра од 8 до 20 часова, на контакт телефон 033/710-069, а бирачком одбору најкасније до 11 часова на дан одржавања избора. Ван бирачког места могу да гласају само лица која нису у могућности да дођу на бирачко место из здравствених разлога, особе са инвалидитетом и немоћна стара лица.

Подели на мрежама

Повезани чланци