Избори за Савете месних заједница: хоћемо ли имати за кога да гласамо?

Избори за Савете месних заједница: хоћемо ли имати за кога да гласамо?

Рок за предају кандидатура за чланство у Саветима месних заједница истиче за непуна три дана, а по броју до сада поднетих кандидатура, услови за одржавање избора стекли су се у само четири месне заједнице. Предвиђања да ће се број у наредна три дана повећати нису оптимистична, и све је извесније да ни трећина месних заједница у општини Пријепоље, од 30 колико их има,  неће имати формиране Савете месних заједница.

До сада је Комисији за спровођење избора за чланове Савета месних заједница кандидатуру поднело 110 људи, од 200 колико их је потребно. Услови за одржавање избора стекли су се само у месним заједницама Хисарџик, Џурово, Велика Жупа и Каћево, које подсећамо, није имало Савет у протекле четири године. За све месне заједнице у којима не буду формирани Савети, постоји резервни план.

У случају да у неким месним заједницама не буду спроведени избори, тада ће Општинско веће именовати привремени Савет који ће управљати месним заједницама и радити све што је неопходно за функционисање месних заједница – каже заменик секретара Комисије за спровођење избора за чланове Савета МЗ  у Општини Пријепоље Кенан Фазлић.

Ни на прошлим изборима није било довољно предатих кандидатура, али за ове изборе број је драстично мањи.

Поређења ради, 2018. године избори за чланове Савета месних заједница су спроведени у 27 месних заједница, од укупно 30 колико их има у Општини Пријепоље. Избори нису спроведени у месним заједницама Каћево, Звијезд и Мијани. По информација, наговештајима и најавама што сада имамо, биће још неких месних заједница где ће се стећи услови да се спроведу избори, али бојим се да ће број бити доста мањи него 2018. године. За прошле изборе је било 283 укупно потврђених кандидатура. Ако узмемо у обзир да је за ове изборе до сада предато 110 кандидатура, бојим се да је невероватно да ће се тај број достићи. И зато апелујем да људи искористе могућност и кадидују се за чланове Савета месних заједница.

Избори су расписани за 20. новембар, а рок за предају кандидатура истиче у петак, 4. новембра, у поноћ. У зависности од величине и броја бирача у месној заједници, за кандидатуру је потребно од пет до 20 потписа подршке, а број чланова савета креће се од пет до 13.

Подели на мрежама

Повезани чланци