Изградњом еколошких насеља до очувања животне средине

Изградњом еколошких насеља до очувања животне средине

Зелена престоница Европе, француски град Гренобл, пионир је у изградњи еко дистрикта, делова града у којима је циљ да се што више заштити животна средина и  да се користе обновљиви извори енергије. Пријатан и комфоран живот са једне, а велики допринос штедњи енергије са друге стране,  остварује се у четири еко дистрикта Гренобла. У целом граду ради се на остваривању што већих уштеда у енергији кроз постављање соларних панела, употребу кишнице и подземних вода и уградњу термо-изолације на зградама.

Живот у пријатном и урбаном амбијенту где су потрошња енергије и утицај на животну средину сведени на минимум, циљеви су еко насеља која ничу широм Европе и света. Прво такво насеље у Француској постоји од 2009. године у Греноблу, граду који је због бројних активности у области животне средине ове године понео титулу зелене европске престонице. У једном од новијих иновативних еко дистрикта, Кембриџу, налазе се две аутономне зграде, АБЦ,  које су енергетски потпуно независне. Захваљујући експерименту који је почео пре две године, станари у две зграде са по 42 стана, живе у складу са принципима очувања животне средине.

Користимо енергију из соларних панела. прикупљамо кишницу и користимо је за туширање и тоалет, тако да за те потребе не користимо пијаћу воду. Трудимо се да користимо мање воде за туширање. Немамо каде,  а на сваких 10 литара вода мења боју – постаје зелена, плава, љубичаста па црвена. На почетку је било чудно, али сам срећан и поносан што живим на начин којим доприносим очувању животне средине. и ван зграде се моја породица и ја трудимо да дајемо свој допринос па возим бицикл, мање користимо аутомобил…- објашњава живот у овим зградама седамнаестогодишњи Билал Верги.

Луји Булије је живео у брдима изнад Гренобла, а из породичних разлога се доселио у град и желео је да живи у згради која испуњава све поменуте услове.

Плаћам 640 евра стан, на крововима имамо волтарик, а за струју месечно дајем око 30 евра, што је мислим упола мање него у другим зградама. Када се туширам никад не стигнем до црвеног и уопште ми не пада тешко овакав начин живота – каже Луји.

Најстарији еко дистрикт у Греноблу је кварт Бон. Ту је смештен и еко хотел који послује по свим еколошким стандардима, у коме и запослени и гости доприносе здравој животној средини. Електрична енергија се користи из обновљивих извора, а за грејање и топлу воду 50 одсто потрошње се обезбеђује из сопствених соларних панела.

У еко дистрикту Флобер у циљу економичније потрошње енергије кровови се фарбају у белу боју, за изградњу се користе природни материјали, а ово је четврт у којој је изграђена прва зграда од дрвета у Француској, где је само лифт од других материјала. Озелењавање јавних површина карактеристика је еко дистрикта, али и целог града, који има 35 паркова.

Енергетски независна је и зграда компаније Шнајдер електрикс која троши 10 пута мање енергије него друге зграде. Опремљена је сензорима за мерење количине енергије, температуре, емисије угљен-диоксида, јачине светла… За производњу енергије користи соларне панеле и подземне воде тако да лети производи више енергије него што троши па се вишак продаје. Уградња соларних панела на крововима објеката и термо-изолација на зградама су део градске политике, коју води зелена странка, па се ове активности субвенционишу у складу са материјалном ситуацијом грађана.  

Подели на мрежама

Повезани чланци