Изливање канализације у Шарампову – дугогодишњи проблем Бесима Вељовића

Изливање канализације у Шарампову – дугогодишњи проблем Бесима Вељовића

Бесим Вељовић из Шарампова годинама покушава да реши проблем кишне канализације која се излива у и испод дворишта његове куће, а у коју, како је ЈКП „Лим“ утврдило 2020. године, су прикључене и фекалне канализације. Када је изграђена обалоутврда поред Лима, кишни колектори су изведени тако да кад нарасте ниво воде и накупи муљ, отпадне воде из колектора се изливају право на шеталиште.

Испод дворишта породичне куће Бесима Вељовића спроведена је бетонска цев кишне канализације која скупља површинске и атмосферске воде. Да цев прође, како каже, сагласност је дао још његов отац, али је пре десетак година приметио да је земљиште у дворишту почело да се слеже, а тротоари и потпорни зидови пуцају.

Обратио сам се Комуналном предузећу да видим шта да радимо. Долазили су и утврдили да пролази цев кишне канализације, али да се ништа ненормално не дешава. Прошло годину дана, ситуација се понавља и на своју руку сам ископао канал у својој башти дужине 2,5 метра и 1,80 метара дубине и нашао спој цеви и видело се да вода пролази између тих цеви. Звао сам их и они су после три месеца дошли у децембру и ставили бетон на цев. Обратио сам се комуналном инспектору и он је наложио 2020. године комуналном предузећу да комплетну цев прочисти, испита и доведе у исправно стање – прича Бесим Вељовић.

По изласку на терен радници ЈКП “Лим“ су, како и пише у допису Комуналној инспекцији Општинске управе Пријепоља, санирали квар, прочистили колектор, али такође, утврдили да се у колектор улива и фекална канализација која није на одржавању овог комуналног предузећа.

Из Комуналног предузећа су обавестили комуналног инспектора да су укључене те две канализације, међутим нису га обавестили из којих објеката излазе те канализације и он не може ништа да предузме. Колико знам пре месец дана је опет послао допис Комуналном предузећу да би извршио даље спајање. Неподношљив је смрад, знају и комшије, не може да се дише, поготово по ноћи и пред кишу. Мислим да сам девет пута писао комуналном предузећу и седам пута комуналном инспектору и видим да за сад нема  ефекта, сву документацију сам предао адвокату, да он тера даље па ћемо видети – објашњава Вељовић.

Куће и објекти у овом насељу са доње стране улице, због нижег нивоа не могу бити прикључене на градску канализацију, већ су, када је грађена обалоутврда и шеталиште измештене и спроведене према пројекту.

Ја ћу захтевати да се апсолутно измести ова цев, ако сам могао своју канализацију да изместим, не могу да дозволим да туђа канализација пролази и уништава моју башту додаје Бесим Вељовић.

Како су нам рекли у ЈКП „Лим“ поступак у овом конкретном случају је још увек у току и да је даља процедура да се у сарадњи са комуналном инспекцијом утврди из којих објеката се улива фекална канализација, као и да се те канализације изместе из кишног колектора. Напомињу и да они одржавају колекторе искључиво по налогу општинске управе. При изградњи обалоутврде, на идејно решење пројекта, доставили су техничке услове за прикључење и извођење фекалне и кишне канализације. И други власници кућа и објеката у овом насељу пожалили су се на проблеме изливања канализације на шеталиште. Такође, тврде да при изградњи шеталишта није корито реке враћено у претходно стање, а ни улица изнад није санирана.

Подели на мрежама

Повезани чланци