Изложба 48. сазива Уметничке колоније „Милешева“ – у сусрет великом јубилеју

Изложба 48. сазива Уметничке колоније „Милешева“ – у сусрет великом јубилеју

Изложба радова прошлогодишњег 48. сазива Уметничке колоније Милешева отворена је у Великој галерији Дома културе Пријепоље. Своје радове изложило је 10 уметника и уметница из земље и иностранства, који су прошле године боравили у Пријепољу. Тиме је и званично почео са радом овогодишњи, 49. сазив који је окупио уметнике различитих оријентација.

На изложби којом је заокружен 48. сазив Уметничке колоније „Милешева“ и обележен почетак 49. сазива  представљени су радови Радмиле Лиздек, Ивана Миленковића, Бојана Оташевића, Љубице Јоцић Кнежевић, Велимира Вукићевића, Драгана Здравковића, Ерола Чолаковића, Саиде Мујезиновић, Вељка Зејака и Ервина Ћатовића. Након годину дана, већина њих је поново у Пријепољу.  

Легат колоније богатији је за нову колекцију, инспирисану природним лепотама и културно-историјским знаменитостима нашег краја, која је, према речима уметничког директора Горана Чпајака, и ове године на високом уметничком нивоу.

Квалитет је неоспороан. То су све афирмисани уметници, неки са веома завидним биографијама и искуством, уметници завидног уметничког и креативног нивоа. Са таквим људима ако се ради, резултат је онда неупитан – каже уметнички директор колоније „Милешева“ Горан Чпајак.

Упркос бројним изазовима у организовању, Уметничка колонија „Милешева“ истрајава скоро пола века.

Имамо подршку људи који поседују љубав према свом послу. Ово се односи на представнике министарства културе и информисања као и на разумевање општине Пријепоље. Можемо рећи да без њихове помоћи ми не би имали капацитет да одговоримо захтевима организовања једне овакве колоније – истакла је директорка Дома културе Пријепоље Адмира Мостарац.
Сви ми који радимо овде, учесници и чланови уметничког савета и Дом културе, улажемо неко време, позитивно време, за неку општу ствар која ће бити на добробит не само будућим генерацијама, већ и онима који и сада живе – рекао је Горан Чпајак.

Подршка Министарства културе и информисања неће изостати ни наредне године, када Уметничка колонија „Милешева“ слави вредан јубилеј – 50 година рада, када би требало да изађе и дуго најављивана монографија. То је обећао помоћник министарке културе и информисања Радован Јокић, који је и један од учесника 49. сазива.

Изузетно је ретко да један овакав концепт траје толико година. Има много разлога за то. Не би ни преживео да нема богату структуру људи који су и у нејтежим временима налазили снаге да се не прекине ни један сазив. Оно што не смемо заборавити је да Уметничка колонија „Милешева“ не припада само Пријепољу, већ целој Србији – каже помоћник мистарке културе и информисања Радован Јокић.

Изложби су присуствовали учесници и учеснице 49. сазива, у којем ће први пут од настанка Колоније бити више жена него мушкараца. Они ће у наредних седам дана боравити у Пријепољу где ће тражити инспирацију за своја дела која ће представити следеће године на истом месту.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци