Изложбом 49. сазива почело обележавање пола века Уметничке колоније Милешева

Изложбом 49. сазива почело обележавање пола века Уметничке колоније Милешева

У Великој галерији Дома културе Пријепоље отворена је изложба радова учесника и учесница прошлогодишњег, 49. сазива Уметничке колоније Милешева. Поред званичног почетка рада  50. сазива, овом изложбом почео је и програм обележавања веома вредног јубилеја, који ће бити заокружен у августу следеће године.

На изложби, којом је заокружен претходни сазив Уметничке колоније Милешева и обележен почетак јубиларног, представљени су радови осморо уметника и уметница који су прошле године боравили у Пријепољу. Легат колоније богатији је за нову колекцију, инспирисану природним лепотама и културно-историјским знаменитостима нашег краја.

Прошле године сам се веома инспирисала простором кроз који су нас водили. Заиста је добро осмишљена колонија и ја сам тада започела нову серију графика, а мотив је извор Сопотнице – каже академска графичарка и редовна професорка на Факултету примењене уметности у Београду Гордана Петровић.

Природне лепоте Пријепоља и околине биле су главна инспирација академској сликарки из Сарајева Ребеки Абдагић.

Стварно смо обишли доста природних лепота у околини. Наравно, мени су увек инспиративни и манастири, односно њихова архитектура, јер ја јесам увек била у архитектури, али морам рећи да је у овом случају ипак превладала природа – искрена је Ребека.

Уметничка колонија Милешева већ пуних пет деценија на једном месту окупља еминентне уметнике из земље и региона. Тако су се међу прошлогодишњим учесницима нашли помоћник министра културе и декан Факултета ликовних уметности у Београду.

Мени је задовољство да сам овде присутан и као уметник и као човек који је на неки начин и одговоран у име министарства културе. Први пут када сам дошао мој утисак је био та срдачна добродошлица и једна врста добре енергије видевши ту и представника министарства културе Републике Србије, да смо ту и да негде препознајемо оно што се дешава у Дому културе Пријепоље – истакао је помоћник министра културе Радован Јокић.

Декан Факултета ликовних уметности у Београду Радош Антонијевић са радошћу се увек враћа у Пријепоље.

Пун сам позитивних утисака од прошле године, али и жеље да се ти утисци продубе, да се опет виде пријатељи који су били у прошлогодишњем сазиву. Углавном, тај један укупни дух неке добре атмосфере, пријатељског и колегијалног односа који је владао прошле године је нешто што је обележило мој прошлогодишњи боравак – каже Радош Антонијевић.

Овом изложбом почиње обележавање јубилеја – пола века колоније, која се у континуитету одржава од 1974. године и промовише савремене уметничке изразе, како већ афирмисаних, тако и младих уметника и уметница.

Ентузијазам тих људи који су започели пре 50 година ову колонију је довео до свега овога као и њихова визија и мислим да ни они сами нису били свесни тада да ће ова колонија трајати 50 година. Само да избројите до 50 па је много, а замислите да преживите пола века континуитета и то уметничког – каже уметнички директор колоније „Милешева“ Горан Чпајак.
Ми који смо тренутно у Дому културе имамо ту срећу да смо дочекали пола века трајања ове колоније, али то је заиста велика заслуга и свих оних који су били у претходном периоду на нашим местима, свих радника Дома културе, свих руководилца. као и свих руководилаца у општини Пријепоље – истакла је директорка Дома културе Пријепоље Адмира Хамидовић.

Председник општине Пријепоље Драго Попадић обећао је да ће локална самоуправа у будућности насатвити да помаже рад Колоније.

Култура нема границе и на томе треба радити, да и даље ширимо границе, јер уметност је нешто што спаја. А ми у Пријепољу смо мултиетничка средина и нас та мултикултуралност издваја овде у Србији, али и на Балкану – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Уредник ликовног програма Дома културе Пријепоље Мирко Малешић истакао је да је колонија, кроз своју историју, прошла многе тешке моменте, али је успела да опстане.

То видимо и на овој изложби, видимо на читавом легату колико смо успешних година заједно провели. Министарство је препознало наш труд и наше велике потребе и несебично је помогло све наше идеје – сматра уредник ликовног програма Дома културе Мирко Малешић.

А подршка ресорног министарства није изостала ни ове године.

Министарство се труди да на целој територији Србије препозна управо овакве бисере и златне нити каква је ликовна колонија „Милешева“ коју ткају дуги низ генерација. Министарство се нада да ће се овај низ наставити и да ће сретно, под знаком једног анђела, наставити даље да траје и да ће неко славити и 100 година – нада се помоћник министарке културе Радован Јокић.

Веома посећеној изложби присуствовали су и учесници 50. сазива који ће у наредном периоду боравити у Пријепољу тражећи инспирацију за своја дела која ће представити наредне године, када се очекује централна манифестација обележавања овог значајног јубилеја.

Подели на мрежама

Повезани чланци