Изложба „Алергене биљке“ отворена у Музеју у Пријепољу

Изложба „Алергене биљке“ отворена у Музеју у Пријепољу

У Музеју у Пријепољу отворена је изложба „Алергене биљке“, аутора др Марка Несторовића и Мирослава Јовановића из Природњачког музеја у Београду. Изложба је пре свега едукативног карактера, а један од приоритетних циљева  је да се посетиоци обуче да самостално препознају биљке које изазивају алергије, а које расту у њиховом окружењу.

Путем постера, фотографија, хербаријумског материјала и узорака из природе, на стручан и популаран начин у галеријском простору пријепољског музеја представљене су биљке из нашег окружења које изазивају алергију, која према подацима Светске здравствене организације у последњих тридесетак година представља све већи здравствени проблем становништва.Посетиоци на изложби могу погледати изложене експонате и информисати се о алергијским својствима полена многих биљака, који је за човека један од најзначајнијих природних алергена, који код више од 20 одсто људске популације изазива алергијске реакције.

Савремени свет велику пажњу посвећује особама које пате од поленских алергија, како би им се помогло у периоду цветања алергених биљака. У том периоду особе које пате од поленских алергија врло често су спречене за рад, што преставља велики социо – економски проблем. Да би се њима олакшао тај период године, у свету се сарадњом ботаничара, метеоролога, лекра, фармацеута и других струка спроводе бројне превентивне мере и едукативне манифестације. У том циљу Природњачки музеј из Београда представља на увид јавности изложбу „Алергене биљке“ – објашњава идеју организовања ове изложбе један од њених аутора др Марко Љ. Несторовић, музејски саветник – ботаничар у Природњачком музеју.

Концепција изложбе је таква да се састоји из две целине.

У уводном делу изложбе представљен је историјски ток схватања поленских алергија од најстаријих времена до данас, са посебним освртом на пионира алергологије у Србији Проф. др Владимира Спужића. Главно тежиште изложбе базира се на реконструкцији сезонске динамике цветања алергених биљака на подручју Србије. Све алергене биљке сврстане су у три групе: дрвеће, траве и корови. Свака алергенa биљка представљена је оригиналном фотографијом и хербаријским материјалом, дат је кратак морфолошки опис, опште распрострањење, где расте, каа цвета, каква су алергена својства полена. Посебан део изложбе посвећен је најпознатијој и најопаснијој алергеној биљци – амрозији. Овај део објашњава историјски ток ширења амброзије у свету, биолошке и еколошке особине амброзије, као и начине њеног сузбијања – објашњава Несторовић.

Ово је седма изложба коју заједнички организују Природњачки музеј из Београда и Музеј у Пријепољу, чиме је настављена успешна дугогодишња сарадња.

Све досадашње изложбе су биле квалитетне, веома садржајне, поучне, научно – образовног карактера. Привукле су велики број посетилаца и остале су у лепом сећању. Ова данашња изложба је настала уз учешће многих еминентних стручњака из ове области као и еминентних институција. Само њихово учешће у креирању ове изложбе доказ је да се ради о веома квалитетној и веома садржајној изложби – каже директор Музеја у Пријепољу Асим Бећировић.

Ову изложбу прати и популарна публикација „Приручник за алергене биљке“ која свет алергених биљака приказује са ботаничког и медицинског аспекта. Изложба ће у пријепољском музеју бити отворена за посете до средине октобра.

Подели на мрежама

Повезани чланци