Друштво

Јавна расправа: Промена Статута у циљу ефикаснијег развоја или страначко намиривање?

Отвореним састанком у згради општинске управе завршена је Јавна расправа о Нацрту Одлуке о промени статута општине Пријепоље којом се предвиђа да Општинско веће од сада чини седам чланова и чланица. На расправи су изнета и различита мишљења, од тога да је циљ повећања броја чланова стручно јачање и ефикаснији развој општине до тога да је резултат нове коалиције и кадровско намиривање на рачун општинског буџета.

Нацртом Одлуке предложена је промена члана 60. Статута општине Пријепоље који се односи на број особа у већу. Уз председника и заменика председника општине, предлог је да уместо досадашњих шест, у Већу буде седам особа што према броју становника закон и омогућава.

Председник општине је искористио могућност коју му даје закон и покренуо поступак измене Статута. Образложио је свој захтев ефикаснијим радом Већа и органа општине Пријепоље. Скупштина општине је донела одлуку о промени Статута и формирала Комисију која је израдила Нацрт одлуке о промени статута. Општинска управа која је спровела јавну расправу ће Већу доставити све предлоге и сугестије, а крајња инстанца је Скупштина општине која на предлог Већа усваја Статут – објаснио је в.д. начелника ОУ Пријепоље Миодраг Ћубић.  

На расправи, речи подршке и похвале о предложеним изменама Нацрта одлуке о статуту у смислу да ће непаран број чланова и чланица допринети бржем и ефикаснијем доношењу одлука и смањити простор за договоре и корупцију, као и да више стручних људи значи и више идеја за бржи развој општине. Али и примедби, да је промена Статута резултат проширења владајуће коалиције. Поставило се и питање да ли ће, извесно, будући члан Већа бити у сталном радном односу и примати плату из општинског буџета и за који ресор ће бити задужен? Одговор је да је ствар опредељења члана Већа да ли ће бити у сталном радном односу, а да је расподела ресора ствар договора чланова и чланица Већа и председника општине. Последњу реч о усвајању промена статута доноси Скупштина општине Пријепоље.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *