Јавни превоз у Пријепољу бесплатан, али на услугу грађани и грађанке имају бројне примедбе

Јавни превоз у Пријепољу бесплатан, али на услугу грађани и грађанке имају бројне примедбе

Услуге јавног превоза у општини Пријепоље, након пропадања локалног пријепољског предузећа „Полимљетранс“ 2008. године, обавља приватна прибојска фирма „Аутопревоз Јањушевић АД“. Претходне три године превоз се води као бесплатан, односно не наплаћују се карте у аутобусу, али око 20 милиона динара свих пореских обвезника ове општине се на годишњем нивоу потроше на аутобуски превоз који саобраћа на седам линија. Претходних година често смо бележили и указивали на примедбе путника и путница на градски превоз, а претходних дана ТВ Форум се обратило неколико грађана и грађанки указујући на неправилности у превозу.

У неке од неправилности на које су нам указивали грађани и грађанке Пријепоља који користе услуге јавног превоза, могли смо да се уверимо и на аутобуском стајалишту код Дома културе у 14 сати. Наиме, иако је спецификацијом јавне набавке предвиђено да на свим линијама собраћају аутобуси са више од 50 седишта, за Јабуку је данас саобраћао комби. За Виницку су планирана два аутобуса у 14 сати, на стајалиште је дошао само један. Возач другог аутобуса за Бродарево је изашао на станицу и рекао да путници и путнице који путују за Сељашницу уђу у аутобус, да ће прво превести њих, а онда наставити за Бродарево. Све ово је забележила и општинска саобраћајна инспекција. И на друге бројне неправилности указали су нам путници и путнице које смо затекли на аутобуском стајалишту.

Услуга је јако лоша. Често је гужва, доста деце остане на станици и без превоза јер не могу да уђу у аутобус. У појединим правцима често нема аутобуса у терминима када би требало. Доста нас мора да излази са поједниних часова како бисмо могли да стигнемо и на тај један превоз. Ја идем ка Сељшници и много пута сам прошле године морала да одсуствујем са неких седмих часова да бих стигла на превоз у 13 сати и не бих после имала аутобус до седам сати увече и то некад не би имао ни тај – рекла је једна од путница Белма Бајровић.

Такође једна од путница, Вера Тресовић, је истакла да ретко користи превоз, али да кад год иде аутобусом увек је гужва и нема места за седење. Путници такође истичу да на линијама често не саобраћају аутобуси са више од 50 седишта, како је предвиђено.

Некад у 14 сати пошаљу комби у који нас мало једва стане, углавном људи стоје и некад чак врата не могу да се затворе колико се људи нагура. Некад сам морала да одем и на неке од станица пре, како бих имала уопште шансу да уђем у тај аутобус – додала је Белма.

Власник фирме „Аутопревоз Јањушевић АД“ Винко Јањушевић нам је у телефонском разговору, рекао да први пут чује за данашње пропусте и примедбе, као и да ће проверити о чему се ради.

Општина Пријепоље је са овом фирмом 1. априла потписала анекс уговора, односно продужила досадашњи уговор на још 122 дана, јер јавна набавка која је требало да буде завршена, није окончана због поднетог захтева за заштиту права једног од понуђача на јавној набавци и сада се чека одговор Републичке комисије. 

Подели на мрежама

Повезани чланци