Јавним заговарањем до промена и решавања проблема у заједници

Јавним заговарањем до промена и решавања проблема у заједници

Како јавним заговарањем допринети променама и решавању проблема у заједници, како направити стратегију кампање и зашто је важно укључити медије и грађане и грађанке – била је тема семинара Јавно заговарање у заједници који је Форум жена Пријепоља организовао на Златару  за представнице организација цивилног друштва и локалних механизама за родну равноправност општина и градова из Златиборског округа.

Планирано деловање засновано на позитивним вредностима и правима које утиче на доносиоце одлука како би се решили одређени проблеми у заједници представљају јавно заговарање. Стратегијама и вештинама јавног заговарања училе су се представнице невладиних организација као покретачи промена и представнице локалних механизама за родну равноправност из позиције доносиоца одлука.

Грађани заправо нису ни свесни колику моћ имају и колико могу да утичу на разне ствари, почев од ситнијих проблема који се тичу свакодневног живота до неких крупних проблема као што су ситуације са мини хидроелектранама или загађење животне средине и слично. Због тога су ова предавања изузетно корисна јер нас терају да систематизујемо знање и упућују нас и на алате и технике како можемо да што брже и једноставније постигнемо циљеве и извршимо промене у друштву које ће донети бољитак свима у заједници  – сматра председница „Савеза жена Чајетина“ Јасмина Костић.  

Да је за женске организације којима се последњих година смањио простор за деловање важно јавно заговарање и да би требало да послужи као подстицај да организацију буду још гласније у борби за права истиче Весна Ристовић из Удружења „Феномена“ из Краљева.   

Чини ми се да је тим нашим гласом јавности са обзиром да групе грађана учествују у тим акцијама, важно да се препозна проблем. Чини ми се да су проблеми насиља у породици, родних политика и било чега што је везано за женска права на маргинама у било којој општини и на територији целе наше државе – додаје Весна Ристовић.  

Јавно заговарање веома је важно како за младе организације, тако и за организације са великим искуством и капацитетима које бележе и резултате кампања.

Прва иницијатива јавног заговарања коју смо покренуле је било оснивање гинеколошког саветовалишта које  2002. Године није постојало у Прибоју и то је било непосредно после оваквог семинара. Ми смо то оствариле, без неких средстава, онако волонтерски. Други пут је то било мало озбиљније, семинар је био 2013. у Београду и то нас је исто покренуло да уведемо бесплатну правну помоћ у Прибоју која је касније постала обавезна у локалним самоуправама. Сад ево већ трећи семинар, верујем да ће нас мотивисати да нађемо неки проблем и решимо га –  прича председница „Женске иницијативе Прибој“ и чланица одбора за родну равноправност  Светлана Папић.  

Да удружени, грађани и грађанке могу да доведу до до промена у својој локалној заједници  потврђују и доносиоци одлука, али је неопходно да знају своја права.

Грађани могу врло активно да учествују у доношењу одлука на локалном нивоу, али да би то радили морају да знају шта се дешава у њиховом граду. Морају да схвате да имају права да знају како се троши новац из буџета, да могу да учествују у свакој јавној расправи, треба да знају да је довољан одређен број потписа да би ставили неку тачку на дневни ред Скупштине. Већина грађана када разговарам са њима не зна да то може и сматра да не може да утиче на рад локалне самоуправе. Мислим да је ово веома важна тема и да су цивилни сектор и медији они који треба да едукују и храбре грађане врше притисак у складу са својим правима – објашњава председница Савета за родну равноправност и одборница града Ужица Наталија Василић.

Семинар „Јавно заговарање у заједници“ организован је у оквиру пројекта „ЕУ за ЖЕНЕ Златиборског округа“, који Удружење Форум жена Пријепоља реализује уз подршку Европске уније, Амбасаде краљевине Норвешке у Београду и Балканског фонда за демократију немачког Маршаловог фонда САД.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци