Јесу ли мештани и мештанке Равана ближи добијању пијаће воде?

Јесу ли мештани и мештанке Равана ближи добијању пијаће воде?

Од завршетка изградње водоводне мреже у насељу Равне прошло је дванаест година, а око 170 домаћинстава и даље има само техничку воду. Решење деценијског проблема, односно добијање чисте пијаће воде, локална власт види у реализацији пројекта допремања воде из резервоара Јездовића коса до резервоара на Равнама. Пре неколико дана је расписана јавна набавка за извођење грађевинских и електро радова на водоводу, за које је предвиђено нешто више од 24 милиона динара, а пројекат се спроводи уз подршку Министарства за равномерни локални развој.  

Иако је требало да још 2011. године добију пијаћу воду, мештани и мештанке насеља Равне и данас уз честе несташице и кварове, имају само техничку воду коју сами одржавају.

Изграђени систем водоснабдевања са реке Ратајске и изворишта Пустиња, за који је тада свако домаћинство уложило по 300 евра , ЈКП „ Лим“, иако је било надзорни орган у изградњи секундарне мреже, није никада преузело на одржавање, јер изграђена инфраструктура, опрема и квалитет воде, није задовољавао техничке и законске прописе. Постојећи довод воде са изворишта Пустиња мораће да буде искључен, а од свега изграђеног употребљив је остао само резервоар. 

Због тога се 2014. године, прешло на друго решење, односно, изградњу пумпне станице из резервоара Јездовића Коса до резервоара Равни. Урађена је пројектна документација коју је из буџетских резерви финансирала Општина, а за изградњу цевовода у наредне две године опредељено је девет милиона динара. До нове препреке – одрона на магистралном путу Пријепоље – Пљевља дошло је 2016. година, када се и привремено одустало од ове инвестиције.

Да ли је то био само изговор или је тада, 2016. стварно било немогуће, нећу да улазим у то. Ми имамо сагласност „Путева Србије“, ЕПС-а и свих других имаоца јавних овлашћења, имамо грађевинску дозволу, предмер и предрачун свих радова, имамо новац, тако да нас ништа не спречава да то урадимо. Наравно, може доћи током извођења радова до неких померања, али свакако ћемо то решавати у ходу и мислим да неће бити неких проблема – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.  

Израда нове пројектно техничке документације за пет сеоских водовода, међу њима и водовода на Равнама опет је, због промене законских прописа, отпочела 2021. године и поверена параћинској фирми „Еко Морава“. Коначно решење садашња локална власт види у реализацији пројекта који финасирају Министарство за равномерни регионални развој и општина Пријепоље.

Надам се да ће овим бити стављена тачка на питање водовода Равне. Пројекат је суфинансирало Министарство са 16,3 милиона динара и онда морамо и ми бити озбиљнији да та средства потрошимо наменски, у складу са законом и јавном набавком. Рок за завршетак радова је до нове године, можда ће после остати само неке провере, али се надам да ћемо до краја године имати завршен водовод на Равнама – истиче Попадић.  

Пројектом је предвиђена изградња система за водоснабдевање који се састоји од црпне станице у резервоару „Јездовића коса” и потисног цевовода дужине око једног километра. Према спецификацији јавне набавке, предвиђено је да се у резервоар „Јездовића коса“ уграде два пумпна агрегата који ће потискивати чисту воду у резервоар „Равне 3“, запремине 300 кубних метара, који је на највишој коти у систему водоснабдевања општине Пријепоље. Електро напајање објекта вршиће се из постојеће трафостанице „Метаљка“, а, како ће резервоар радити без сталне посаде, предвиђено је да буде аутоматизован. Рок за пријаву за извођаче радова је 10. октобар, а рок за завршетак радова је два и по месеца од увођења у радове. Председник Попадић најављује и завршетак канализационе мреже која ће обухватити цело насеље.

Најважније је да нам канализација не иде по улици у 21. веку. То је исто један деценијски проблем. Имамо средства у буџету, опредељена ребалансом и убрзо ћемо имати решење за извођење радова и да завршимо са тим – додаје Драго Попадић.

Попадић такође истиче да ће уз подршку Министарства грађевинарства покушати да обезбеде средства за изградњу тротоара од Пљеваљске петље до скретања за градско гробље. Према обећањима, крај године је време када би мештани и мештанке Равана требало да добију бољу комуналну и путну инфаструктуру.

Подели на мрежама

Повезани чланци