ЈКП „Лим“ апелује на рационалну и одговорну потрошњу воде

ЈКП „Лим“ апелује на рационалну и одговорну потрошњу воде

Нерационално коришћење воде за пиће у приметно је у поподневним сатима. Због тога се Јавно комунално предузеће „Лим“ суочава са проблемом испоруке воде. Водоводни систем не може да подмири  толику потрошњу, па се дешава да на високим зонама  потрошачи остају без воде. Из комуналног предузећа апелују на грађане да воду троше рационално и одговорно и тиме омогуће свима уредно снабдевање водом.

Љуба: Веома високе температуре изнад 30 степени и најављен период без падавина у наредних петнаестак дана врло неповољно утичу на испоруку и снабдевање водом. Нерационална и неодговорна потрошња додатно отежавају ситуацију.

Ми тренутно имамо довољну количину за рационалну употребу, значи вода за пиће, кување и личну хигијену. Све остало је злоупотреба воде за пиће градског водовода. Молим и апелујем на грађане да воду користе рационално, да је не користе за заливање вртова, освежавање дворишта, заливање цвећа, поготово не малињака, како би сви грађани били у ситуацији да воду користе за основне потребе – напомиње в.д. директор ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић.

Уочено је да у поподневним сатима потрошачи у вишим зонама као што су Душманићи, Чаир, делови Залуга, Чадиње и Равне остају са смањеним дотоком или потупно без воде.

У периоду од два ујутру до 18 сати поподне је сасвим нормална потрошња воде и ми те количине можемо да испоручимо, од 18 сати па надаље, не можемо да постигнемо, пада притисак у цевоводу и настају проблеми. Ми пројектованих 160 литара воде у секунду нормално испоручујемо, и чак имамо и преливе на појединим тачкама, али кад крену заливања наш систем не може да издржи. Молим опет грађане да воду користе рационално, како не бисмо дошли у ситуацију да искључујемо поједине делове града, а кад крене искључивање онда настаје проблем и за потрошаче и нас као снабдеваче, јер свако укључивање изазива квар, пуцање цеви и вентила, и опет смо сви у проблему –  објашњава Бегановић.

Како би избегли могуће проблеме и рестрикције, из ЈКП „ Лим“ апелују на солидарност грађана и грађанки да потрошњу воде у наредном периоду ограниче и размисле колико је вода важна и драгоцена када отворе славине. 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци