ЈКП „Лим“ поднело пријаву против Наса Планића због снимка о водоснабдевању Бродарева

ЈКП „Лим“ поднело пријаву против Наса Планића због снимка о водоснабдевању Бродарева

Руководство Јавног комуналног предузећа „Лим“ реаговало je на снимак доскорашњег одборника у Скупштини општине Пријепоље Наса Планића, који се појавио на друштвеним мрежама, а у којем он доводи у питање квалитет воде за пиће у Бродареву. У снимку, насталом поред замућене Мрчковачке реке, он наводи да се ради о најгорој води за пиће у Србији, што из Комуналног предузећа демантују и кажу да је вода потпуно исправна за пиће.

За вршитељку дужности директорке Јавног комуналног предузећа „Лим“ Јасмину Деленџић, снимак је имао за циљ да узбуни и узнемири кориснике водовода у Бродареву. Напомиње да је већ два месеца вода из Мрчковачке реке ван система пречишћавања и да се као основни извор водоснабдевања користи Режевица, која у летњим месецима не може да задовољи потребе свих корисника, па се тек тада у систем водоснабдевања укључује водозахват Мрчковачке реке. Деленџић додаје:

Морам да нагласим да се ова вода из водозахвата Мрчковачке реке користи искључиво када је природно бистра, односно када су повољне хидролошке прилике, зато што се ради о површинској реци. Пројекат је предвидео да се водосистем допуњава када се за то јави потреба.

Према речима Наса Планића, снимак је настао прошлог петка. Али, то није први пут да он одлази на то место. Увек, како каже, буде уверен да је водозахват морао бити пројектован на другом месту.

Место одакле је узета вода је требало да се узме на изворишту, да се доведе цијевима, како би било заштићено од спољње средине и свега онога што прави проблеме. Ја сам и тај дан када сам објавио снимак, показао на лицу мјеста, да се поред те ријеке, или такорећи потока, налази пут и да сва вода приликом падавина иде директно у ријеку – каже Насо Планић.

Да нема места паници када је у питању квалитет воде коју људи у Бродареву пију, сматра руководитељка постројења за прераду воде Дана Љујић. То потврђују свакодневне интерне анализе, али и извештаји Завода за јавно здравље Ужице, које узоркује воду два пута месечно.

Према задњем извештају из новембра, вода је и бактериолошки и хемијски исправна за оба узорка која су узета, један на јавној чесми други у вртићу. Значи, вода је хигијенски исправна и може се користити за пиће – истиче Дана Љујић.
Приликом прераде те воде, ја не улазим у то, ја нисам стручњак да кажем да ли је та вода после прераде у фабрици биолошки и бактериолошки исправна. То ја нисам тврдио. Ја сам на основу виђеног рекао да је вода у Лиму чистија него што је на тој ријеци – каже Планић.

Вршитељка дужности директорке предузела је и друге мере како би, како каже, зауставила дезинформисање јавности.

Јутрос, у Полицијску управу у Пријепоље сам испред Јавног комуналног предузећа „Лим“ извршила, као одговорно лице, пријаву у циљу заштите интегритета предузећа, да се спречи ово ширење панике и узбуњивање грађана. Полицијска управа у Пријепољу ће у оквиру својих надлежности радити свој посао.

Око 1.000 домаћинстава и стотинак привредника прикључено је на водовод у Бродареву. Изградња водозахвата из слива Мрчковачке реке започета је 2013. године, а ова вода је у систем бродаревског водовода укључена 2017. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци