Како млади да препознају и реше проблеме у својој заједници?

Како млади да препознају и реше проблеме у својој заједници?

Препознавање проблема у својој заједници, шта млади могу из своје позиције да учине и побољшају услове у којима живе биле су неке од тема тродневних радионица за друштвено и финансијско образовање младих које је до сада прошло 50 ученика и ученица све три средње школе у Пријепољу. Радионице се реализују уз подршку Организације „Помоћ деци“ из Београда.

Циљ радионица је да деца и млади добијају основе и знања о својим правима, о одговорном понашању према себи, породици и заједници, али и стекну навику да штеде, и да планирају и остварују активности као зачетак предузетништва и финансијског образовања.

Радимо конкретне технике препознавања проблема у друштвеној заједници, односно шта је то што млади из своје позиције могу да учине да побољшају услове  живота. Првог дана постављамо оквире у којима ћемо да радимо, делимо се у групе и дефинишемо проблеме. Могу речи да су деца заиста отворила неке проблеме који тиште све нас, већ у другом дана проналазимо конкретна решења, свот анализу, КВН односно ЗХН табелу где дефинишемо шта знамо о одређеним проблемима, шта желимо да знамо о њима и у трећем дану шта смо конкретно научили, односно којим ресурсима располажемо у решавању проблема – објашњава како теку радионице, тренерица за друштвено и финансијско образовање младих Селма Хурић.

Учење нових техника препознавања и решавања проблема у својој заједници, али и нова познанства полазници и полазнице радионица су издвојили као најзанимљивије и најкорисније.

Ове радионице су јако корисне јер помажу младима да корачају кроз живот и дају младима знања и искуства како да решавамо неке актуелне проблеме у нашој општини. Мислим да би требало да има што више оваквих активности, јер тако подстичу младе да покрену неке иницијативе и да буду самоуверени и не зависе од других – сматра један од полазника радионице Илхан Кокор.

Белма Бајровић је са сличним радионицама већ имала искуства, али су ове биле прилика да такође научи много корисних ствари и стекне нова познанства.  

Безбедност, односно небезбедност младих у локалној заједници, међусобна, али комуникација младих и старијих особа, издвојене су као неке од кључних тема радионице.

Једна од идеја коју су поменули млади је отварање ХАБ-а, односно центра за предузетништво и иновације  и ту смо говорили и о начинима финансирања пројеката младих , на које све начине могу да дођу до новца, шта су спонзорства, на који начин све они могу да зараде, како могу да уштеде новац – додаје Селма Хурић.

Да унапреде своја знања на на тему антидискриминације и превенције насиља ђаци средњих школа моћи ће на новим четвородневним радионицама, које ће се одржати од 7. до 10. маја и почетком јуна.

Подели на мрежама

Повезани чланци