Како порођај учинити позитивним искуством?

Како порођај учинити позитивним искуством?

Постоје могућности за унапређење информисаности и бољу припремљеност трудница и породиља кроз успостављање јасних процедура и бољу сарадњу гинеколошког диспанзера и породилишта, закључак је састанка представница удружења „Старт хаб“ из Косјерића и Телевизије Форум из Пријепоља са директором и медицинским особљем у Општој болници Пријепоље.

Састанку су поред в.д. директора Опште болнице Пријепоље др Бранка Гојаковића присуствовали специјалисткиња педијатрије докторка Самра Скадрак, бабица са 35 година искуства Драгана Пјановић и главна медицинска сестра Сања Безаревић. Резултате истраживања спроведеног на узорку од 437 породиља у Златиборском округу представиле су саветница у Удружењу „Старт хаб“ из Косјерића Миленка Матић, директорка Телевизије Форум Милева Малешић и новинарка Алдина Салкановић.

Разговарано је о бројним изазовима са којима се у породилишту сусрећу жене, али и медицинско особље, пре свега у смислу неприпремљености и неинформисаности трудница и породиља. Истакнуто је и да нема довољно медицинског кадра, који је неопходан ресурс у циљу веће посвећености женама у најосетљивијем периоду, али и да се сви труде колико су у могућности да на најбољи начин помогну мајки и беби. Изнето је и неколико конструктивних предлога који могу позитивно утицати на пријем и боравак жене у породилишту.

Морам рећи да сам задовољна данашњим састанком, начином на који смо примљене и начином на који смо могле да разговарамо о томе шта нас занима, да представимо оно што смо ми урадиле у претходном периоду и да предочимо са каквим се то искуствима жене сусрећу приликом боравка у породилишту. Што се тиче медицинског особља које је ангажовано у породилишту – они су такође врло сарадљиви и били су спремни да чују наша искуства и поделе неке своје закључке и запажања, али такође, што сматрам врло важним – иницирали су даљу сарадњу и упутили нас и на Дом здравља у Пријепољу, са којим би такође требало да организујемо састанак. Након тога ћемо се сви окупити и поново разговарати, након чега ћемо донети неке закључке и договорити конкретне активности за унапређење третмана и положаја породиља у Пријепољу – каже Миленка Матић, саветница у Удружењу „Старт хаб“ Косјерић.

Вршилац дужности директора др Бранко Гојаковић је истакао да има најаве да би пријепољско породилиште могло да буде обухваћено акцијом обнове породилишта у Србији, што би допринело побољшању услова за боравак трудница и породиља, будући да се годишње овде породи око 250 жена из Пријепоља и око 150 жена из три суседне општине.

Истакнуто је да мали број жена 28 дана пред порођај добије упут за преглед код гинеколога у болници, који преузима вођење трудноће до порођаја. То би требало да буде део обавезне процедуре, због неопходних анализа које треба урадити пре порођаја.

Закључак овог састанка и нашег истраживања је сличан, а то је да труднице и породиље нажалост нису довољно информисане о различитим процедурама које их очекују, али и другим стварима које би требало да ураде како би се што боље припремиле за трудноћу и порођај. Увидели смо да има доста простора за унапређење сарадње између Дома здравља и Опште болнице и то је нешто што ћемо и ми иницирати у наредном периоду и надам се да ћемо допринети неким позитивним променама. Наравно, кроз свој рад, кроз извештавање, трудимо се да побољшамо информисаност трудница и породиља у Златиборском округу – истиче новинарка ТВ Форум и чланица Форума жена Пријепоља Алдина Салкановић.

Матић је додала да је састанак био успешан.

Ово нам даје и снагу и мотивацију за даљи рад, јер смо стварно чуле и виделе да је неко био спреман и да нас саслуша, искомуницира и о неким својим потребама и изазовима са којима се сусрећу запослени, тако да сада имамо више страна и надам се да ћемо успети да све те ситуације и ставове на најбољи могући начин помиримо и донесемо заједнички добре и промене и новине у пријепољско породилиште – истиче Миленка.

Састанак је организован у оквиру пројекта „ПреПородилиште“ који партнерски спроводе Удружење „Старт хаб“ и Телевизија Форум, а уз подршку Београдске отворене школе и Владе Шведске.

Подели на мрежама

Повезани чланци