Како повећати принос малине без претеране употребе вештачких ђубрива?

Како повећати принос малине без претеране употребе вештачких ђубрива?

Хладњача „Еурохоризонт“ власника Хитка Башовића организовала је предавање о заштити и прихрани малине, којој је присуствовало стотинак, од укупно две стотине коопераната ове фирме. Од еминентних стручњака са Пољопривредног факултета могли су чути због чега је важно пре садње анализирати састав земљишта, како изабрати квалитетан засад, како правилно везати и наводњавати малину, али пре свега, како је заштитити од штеточина и спољашњих утицаја без претераног коришћења вештачких ђубрива..

Циљ овог предавања је оснаживање пољопривредника за нови концепт узгоја малине са аспекта добијања здравствено безбедних плодова, како би малина из ових крајева могла да се извози на инострана тржишта.

Захтеви тржишта су различити. У неким државама могу да се користе одређени пестициди, у другим не, и ми смо ту да сугеришемо употребу биостимулатора, који омогућавају да се елиминише утицај стреса на биљку, који је најчешће последица климатских промена. Често људи греше и помисле да су направили неки пропуст, али најчешћи узрок стреса су високе или ниске температуре, грешке у примени пестицида или напад штеточина. Не може се све решити применом хемије и пестицида. Ово су све помоћна средства, да ти пестициди буду ефикаснији. Биостимулатори помажу биљци да се избори са утицајем климе али и ојачава њену отпорност према болестима. Крајњи циљ је да се добије квалитетна малина без остатака пестицида, која је прихватљива за сва тржишта – каже један од предавача са Пољопривредног факултета из Чачка Слободан Миленковић, професор заштите биља и еколошког воћарства.

Истакнуто је да не треба журити са везивањем малине, већ сачекати бубрење пупољака, како би се јасно видело који изданци треба да буду одабрани. Следи примена средстава за заштиту на бази бакарних фунгицида и уља, која служе сузбијању штеточина. Затим је неопходна примена минералних и органских ђубрива.

Ми овде заговарамо употребу стајњака, осим код земљишта која немају довољно фосфора, калијума и азота, где је неопходна комбинација ђубрива – прецизира проф. Миленковић.

Хладњача „Еурохоризонт“ сваке године организује предавања из добре хигијенске праксе и напредне производње малине, како би допринела побољшању  квалитета и приноса малине у полимском крају.

Наша хладњача има око 200 коопераната и капацитет од око хиљаду тона годишње, међутим, малине нема толико колико би могли да откупимо, јер је смањен број засада, смањене површине под малинама, смањен и квалитет плода. Надамо се да ће се то поправити наредних година, да ће људи садити малине и да ће бити више рода. Оно што нам иде на руку јесте најава добре откупне цене, која је била добра и прошле године. То би требало да подстакне и пољопривредне произвођаче да шире своје засаде – нада се Хитко Башовић, власник хладњаче „Еурохоризонт“.

Присутни су имали прилику и да од предавача добију одговоре на конкретна питања и реше различите недоумице у вези са узгојем овог јагодичастог воћа. Корисне савете произвођачи могу наћи на сајту времејезамалину.рс, где је представљен нови начин размишљања при узгоју малине.

Подели на мрежама

Повезани чланци