Kako se sprema tradicionalna poslastica kadaif?

Kako se sprema tradicionalna poslastica kadaif?

Osnovni sastojak ove poslastice su veoma tanka i dugačka rezanca, a kadaif se uglavnom sprema za posebne prilike, kao što su bajrami, suneti, mevludi i slično.

Treba nam pola kilograma rezanaca kadaifa. Za fil pripremimo jedno 350 grama oraha, krupnije samljevenih, pet jaja, pet kašika šećera. Treba nam i 250 grama maslaca i 200 mililitara ulja – kaže Sabiha Dacić iz Prijepolja.

Dok se maslac i ulje ne otope na niskoj temperaturi, treba pripremiti i agdu, odnosno saft, koji je odlika većine orjentalnih poslastica.

Potreban je jedan limun za agdu, odnosno saft, u koji ide kilogram i 200 grama šećera i 900 mililitara vode. Nakon što provri, saft treba kuhati samo desetak minuta, a zatim urezati jedan limun – objašnjava Sabiha.

Sledi priprema fila od 5 jaja, tako što prvo napravimo šlag od belanaca, zatim dodamo šećer, ubutana žumanca i orahe, uz prisjećanje kako se kadaif nekada pripremao.

Naši stari su bili dosta sposobni i mudri, znali su ni od čega napraviti nešto. Hvala Bogu to su prenjeli na nas, a i mi ćemo na svoje potomke. Oraha je dosta bilo na našem području na selu, a rezance za kadaif su pravili ručno. Zakuhavali su tjesto sa jajima, vodom i brašnom i razvlačili ga na sinijama. One bi to rezale vrlo, vrlo tanko, ali naravno, ipak ta rezanca ne bi mogla biti ovako tanka i ista kao kad se to mašinski radi – kaže Sabiha.

U maslacem premazan pleh, rezanca se ravnomjerno rasporede.

Pola rezanaca se stavi na prvi kat, odnosno sloj, u sredini je fil, a odozgo još jedan sloj rezanaca. Ja to fino rasporedim bez previše usitnjavanja i prelijem otopljenim uljem i maslacem, sa koga skinem bijelu pjenu da mi ne bi prigorio. Onda ubacim u rernu i pečem oko pola sata, dok kadaif fino ne porumeni – objašnjava Sabiha.

Kadaif se preliva prohlađenim saftom čim se izvadi iz rerne. Kako bi fino upio šećerni sirup, najbolje ga je služiti dan kasnije. Poseban ukus ima kada se konzumira uz sok od ruže.

Подели на мрежама

Повезани чланци