Како топло време утиче на пчелиња друштва?

Како топло време утиче на пчелиња друштва?

Иако је зима календарски у пуном јеку, високе температуре то не потврђују. Временски услови који нису типични за ово доба године, као и нагле промене температура не пријају пчелама, које би у ово доба године требало да мирују.

Температурни поремећај ових дана, док се бележе температуре које нису уобичајене зимском периоду, не пријају никоме, а посебно не пчелама. Топло време у децембру, јануару и фебруару неповољно утиче на пчелиња друштва из више разлога.

Прво, тада је велика потрошња хране по овом времену. Пчеле се узнемиравају, јер они би по својој природи требало да буду у стању тзв. хибернације, односно зимског мировања када је потрошња хране доста мала. Друго, јавиће се инстиктивна потреба за изласком ван кошница зато што лепо време и сунце мами пчеле. Свако излажење ван кошнице у ово време, када је нити топло нити хладно, прети опасношћу да дође до смрзавања, а пчеле ће излазити зато што траже воду. Потребна им је вода. Ако је још вода далеко, сигурно се те пчеле неће вратити у кошницу – каже дугогодишњи пчелар и члан Удружења пчелара Пријепоља Будимир Тешевић.

У оваквим временским условима, преме речима Тешевића, прети опасност да пчелиња друштва буду ослабљена. Како би то спречили, неопходно је урадити следеће.

Ових дана је неопходно да се изврши преглед пчела тако што ће се погледати у каквом су стању са храном. Мада нисам заговорник тога да се у ово време стављају погаче, мислим да је дошло до веће потрошње хране и да би требало колико у наредних 10 дана, најкасније 15, почети са прихраном. Зашто је ово битно? Битно је зато што су пчеле потрошиле мед који се налази изнад тзв. клубета. Пчела никада не иде лево или десно од клубета за храном. Она само иде вертикално за храном коју је она већ потрошила изнад клубета тако да прети опасност да она, поред пуне кошнице меда који је неправилно распоређен, умре од глади. Зато је веома битно како су пчелари извршили узимљавање кошница, а узимљавање се врши у месецу августу – наставља Тешевић.

Шта пчелари нипошто не би требало да раде у овом периоду?

У овом периоду не би требало вршити премештање, вадити рамове па их пребацивати са једне на другу страну како то обично недовољно упућени људи раде из разлога што се тада ремети компактност клубета у кошници. Друго, пчелари су заједно са пчелама у августу извршили распоред хране и перге, а перга је врста хране за младо легло. Тиме може доћи до опасности да не знајући где је, пергу оставе на крају кошнице. Тиме је друштво осуђено на пропаст, односно не може ишчекати топле дане када би могла да врши пренос перге да храни легло објашњава Будимир Тешевић.

Удружење пчелара Пријепоља у зимским данима практикује организовање више предавања, јер је како кажу, то најбољи вид едукације коју пчелари касније могу да примене у пракси.

У суботу ћемо имати предавње на тему „Актуелни проблеми питања пчеларства у нашој средини“, а говориће се и о радовима ових дана за припрему пчела у пролећном периоду. Позивамо све пчеларе који су и чланови и који нису чланови да дођу на предавање. Зашто наглашавам и који нису чланови? Из разлога што је нама стало да сви пчелари имају здрава друштва, да у свом послу напредују, јер ако је један пчелар неодговоран или недовољно упућен, односно неук у одгајању свог друштва, болест која је присутна на његовом пчелињаку прети да угрози пчелињак неког и ко је најбољи пчелар – апелује Тешевић.

Предавање ће се одржати у суботу, 20. јанура у малој сали Дома културе Пријепоље са почетком у 12 сати. Пре тога, у 10 часова Удружење пчелара Пријепоља одржаће Изборну скупштину.

Подели на мрежама

Повезани чланци