Каква судбина чека Спортски савез Пријепоље?

Каква судбина чека Спортски савез Пријепоље?

Једна од главних тема последње седнице  Општинског већа био је извештај Комисије за контролу трошења средстава намењених за спорт. Чињеница да Спортски савез Пријепоље није доставио фискалне рачуне за угоститељске услуге са МОСИ у Новој Вароши и сумња да су средства ненаменски утрошена довела је у питање уплату друге транше, што би могло да доведе до озбиљних последица.

Сумње у ненаменско трошење новца на МОСИ у Новој Вароши генерални секретар Спортског савеза Пријепоље Лука Шуљагић недвосмислено одбацује.

Једино у медијима можемо чути и прочитати да су средства неоправдана и како средства треба да се врате. Никакав званичан акт није донет поводом тога и ја га нисам добио нити он постоји. Имам проверене и тачне информације да комисија за контролу  трошења средстава нема никакве дилеме када је у питању трошење спортског динара Спортског савеза, конкретно за МОСИ, али не само за МОСИ, већ и генерално – каже генерални секретар Спортског савеза Пријепоље Лука Шуљагић.

Према речима Шуљагића сваке године организациони одбор МОСИ доноси одлуку о томе колико коштају смештај и оброци. У уговору је јасно прецизиран тачан број оброка на основу броја спортиста и и представника екипа.  

На основу те одлуке Скупштине МОСИ закључили смо уговор. На основу тог уговора издат нам је предрачун по коме смо плаћали услугу и на крају коначни рачун. Новац је са рачуна Спортског савеза отишао на рачун угоститељског објекта. Ако неко каже да је новац ненаменски трошен значи да није потрошен за намену за коју је предвиђен. Овај новац је био предвиђен за ту намену и утрошен је за ту намену и има сасвим довољно доказа за то. Тако да не схватам шта није јасно било коме у целој овој причи – наставља Шуљагић.

На последњој седници Општинског већа могло се чути да је спорнан износ од око 450 хиљада динара, за који, према тврдњи већника, не постоји фискални рачун.

Ја бих волео да ми неко објасни сада, да и тај рачун постоји, шта би он променио у целој овој причи и шта би доказао другачије у односу на ситуацију коју сада имамо. Опет понављам да има сасвим довољно доказа за све. Нити ја, нити било који купац није у обавези да утврђује да ли продавац поштује Закон о фискализацији и зашто не издаје фискалне рачуне и заиста се не би тиме бавио – категоричан је генерални секретар Спортског савеза Пријепоље.

Уколико Комисија задужена за контролу трошења буџетских средстава додељених спортским клубовима утврди да Спортски савез није пословао транспарентно, неће му бити пребачена друга транша, док  у буџет не врати спорни износ. Последице могу бити вишеструке.

Консеквенце могу бити јако озбиљне, а оне су гашење Спортског савеза, тј. стављање Савеза у блокаду и постојање Спортског савеза само на папиру. То онда вуче за собом милион неких других проблема. Савез ово не може преживети уколико се друга транша не исплати за 20–ак дана. Ако се то не догоди до краја ове године, онда ће пристићи тужбе, јер Спортски савез је, на захтев локалне самоуправе, као за МОСИ и бројне друге манифестације, организовао бициклистичку трку кроз Србију, која је гостовала у Пријепољу. Услуге су извршене „на реч“. Није исплаћено ништа тим угоститељским објектима. Велике су цифре у питању тако да очекујем да ће ускоро бити подигнуте тужбе и да ће се ситуација додатно закомпликовати. То вуче низ неких других проблема. Ја се надам да ће Општинско веће бити коначно тога свесно и да ће донети праву одлуку, какву и они знају да треба да донесу, али једноставно не знам шта нас чека – наводи Лука Шуљагић.

Шуљагић се осврнуо и на чињеницу да је преко медија сазнао да је приликом правдања средстава спорно било и то што је сам себи потписивао путне налоге.  

Нисам могао да верујем својим очима када сам то прочитао. Ја сам Општинском већу доставио статут Спортског савеза у којем јасно стоји у члану 14, мислим, да само генерални секретар одобрава и потписује службена путовања у земљи и иностранству, тако да ми поштујемо статут и радимо по њему. Нисам ја писао тај статут. Кога год занима та информација може лако да се провери – истиче Шуљагић.

Он сматра да цела ова прича има другу позадину.

Мислим да је ово лично упућено против мене. Ова ситуација је била неочекивана. Мислим да ово никоме није требало. Мислим да је ово више једна фарса. Мирно ћемо сачекати крај ове године да видимо шта ће се десити. Уколико се транша исплати, ми ћемо наставити са радом. Покушаћемо да „испегламо“ ситуацију и да се вратимо у нормалу – завршава Шуљагић прижељкујући позитиван епилог ове приче.

Спортски савез Пријепоље 2020 формиран је пре две године, уз подршку и вољу општинског руководства. Tребало је да разреши дугогодишње проблеме и сукобе у пријепољском спорту. Једно време изгледало је да све иде у добром правцу, а данас изгледа да се враћамо на почетак.

Подели на мрежама

Повезани чланци