Караван Слободне зоне Јуниор одржан у Пријепољу

Караван Слободне зоне Јуниор одржан у Пријепољу

Пријепоље је међу 40 градова и општина у Србији у којима је организована пројекција филмова у оквиру каравана Слободне зоне Јуниор „Наше разлике = Наша снага”. Ђаци Гимназије из Пријепоља су један час грађанског васпитања искористили да у Пријепољском Музеју погледају документарне филмове.

Kоришћење филма као средства за подизање свести о важности мултикултурализма, један је од циљева пројекта „Наше разлике-наша снага“, у оквиру кога се организује караван Слободне зоне Јуниор. Програм Слободна зона Јуниор успостављен је 2006. године са намером да се се путем примене ангажованих филмова у образовању допринесе и развоју критичког размишљања код младих људи, повећању медијске писмености, толеранције, те разбијању предрасуда и стереотипа.

Генерално, било какав вид едукације можемо да применимо у свакодневном животу и да нам то помогне – истиче ученица Николина Пејатовић.

Лазар Цвијовић сматра да су приказани филмови доста поучни и да је овакав вид додтане едукације, поред формалног образовања, добар.

Локални партнери у организовању каравана су Телевизија Форум и Музеј у Пријепољу.

У оквиру овогодишњег фестивала, урађено је 12 филмова. Сви филмови биће приказани и на Телевизији Форум, требало би у новембру, односно, када се заврши Караван Слободне зоне Јуниор у Србији – истиче новинарка Телевизије Форум Мирела Фазлић.

Документарни филмови приказани у Музеју праћени су разговорима након пројекција.

Важно је и драго ми је што је неколицина младих остала након пројекције филмова, како бисмо повели разговор о темама које су заступљене у филмовима које смо погледали. Веома сам срећан што сам чуо толико зрелих мишљења, примедби, сугестија, компарација са неким другим друштвеним појавама, што је и циљ оваквих дешавања – каже музејски едукатор Илхан Пачариз.

Пројекат „Наше разлике-наша снага“ спроводи Фонд Б92 кроз програм Слободна зона Јуниор уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву Делегације Европске уније у Републици Србији, а суфинансиран је од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Подели на мрежама

Повезани чланци