Књига је најбољи прозор у свет – у библиотеци обележен Национални дан књиге

Књига је најбољи прозор у свет – у библиотеци обележен Национални дан књиге

Национални дан књиге ове године библиотека „Вук Караџић“ обележила је креативном радионицом коју је за ученике и ученице другог разреда ОШ „Владимир Перић Валтер“ одржао писац Стефан Митић. Да је књига најбољи прозор у свет, а речи имају исцелитељско дејство порука је на данашњи празник књиге.

Да речи имају лековито дејство и могу ослободити од лошег, али и да приче немају граница и да пружају могућност да се ствари посматрају из друге перспективе, ђацима другог разреда ОШ „Владимир Перић Валтер“ кроз радионицу је покушао да пренесе аутор познатих књига за децу „Ја сам Акико“ и „Капут од маховине“.

Постоји тај израз, који није толико познат,  а није ни бајка , ни басна већ басма. То је некакав народни вид који је лековит и верује да се помоћу речи може отерати савко зло од човека. То је по мени управо дефиниција писања и стварања. У Пријепољу сам већ био једном, али где год да сам, нисам ту да паметујем, него да покушам, јер сам билизак њима, да их привучем стварању и да заволе писану реч и другачије отварају очи – каже писац Стефан Митић Тићми.  

Идејом да је књига најбољи прозор у свет и да би љубав према књизи код деце требало развијати од малена, у свом раду се руководи и библиотека „Вук Караџић“ у Пријепољу.

Сваки наш програм се заснива на томе да привучемо песму књигама, ставимо акценат на лепоту писане речи, да отворе нове прозоре и да мало прозоре на телефонима и рачунарима замене овим много лепшим и богатијим прозорима и да овде стичу навику читања. Данас, 28. фебруар је Национални дан књиге и Народне библиотеке Србије, најзначајније установе културе и управо овим програмом и дружењем смо хтели да овај дан обележимо и будемо ту за све наше суграђане, посебно за најмлађе којима од раног узраста треба укоренити ту навику да читају и да је то једна лепота живљења. За све наше суграђане, љубитеље писане речи, данас библиотека поклања бесплатно чланство – истиче в.д. директорке библиотеке „Вук Караџић“ Марија Свичевић.

Национални дан књиге обележава се у Србији од 2013. године, на иницијативу Народне библиотеке Србије ради промовисања читања и подизања свести о књигама као националном благу. Истовремено, Народна библиотека Србије на овај дан прославља свој 191. рођендан.

Подели на мрежама

Повезани чланци