Ко у општини Пријепоље информише јавност, а ко добија новце из буџета општине?

Ко у општини Пријепоље информише јавност, а ко добија новце из буџета општине?

Један од највећих проблема са којима се суочава конкурсно суфинансирање јавног информисања је избор представника нерепрезентативних Удружења у стручне комисије од стране локалне самоуправе, који је најчешће и сигнал за могуће нерегуларности и неправилности –  један је од закључака „Беле књиге конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања” коју је сачинила Коалиција новинарских и медијских удружења. Колико је ова тврдња тачна може се видети на примеру конкурса општине Пријепоље у 2018. години.

Истраживали смо како се бирају стручне комисије и по којим критеријумима оцењују пројекти за суфинансирање медијских садржаја?

Као заинтересована страна и учесници јавног конкурса општине Пријепоље у 2018. години, чланице Форума жена Пријепоља са медијима ТВ Форум и порталом Форуминфо, имале су увид у конкурсну документацију, који је трајао три сата, јер све што нас је занимало смо могли само да запишемо, али не и да копирамо или фотографишемо. Прво што нас је интересовало био је састав стручне комисије која је одлучивала по конкурсу општине Пријепоље.

Чланови Стручне Комисије су били Драган Бањац, др Рејхан Куртовић и Сеад Тртовац, како је наведено у Решењу о именовању комисије, медијски радници. Пошто нисмо добили биографије чланова комисије, потражили смо их на интернету.

На сајту Ал Џазире, за Драгана Бањца пише да је дугогодишњи новинар Борбе и касније Наше Борбе. Након гашења тих новина радио је као београдски дописник новинске агенције ОНАСА, подгоричких листова – Публика, Вијести и Побједа, писао за Монитор, радио у Блицу, био замјеник главног уредника Гласа јавности, дописник Tageszitunga из Цириха, Ослобођења, Дубровачког вјесника, Времена, Федералне телевизије… У Републици осам година писао рубрику Одоздо гледано. Kоаутор је књига Расплитање косовског чвора и Злоупотребљене институције.

У биографији др. Рејхана Куртовића пише да је докторирао правне науке на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, да предаје неколико правних предмета на факултетима у Бања Луци, Травнику и Лукавици,списак најзначајнијих стручних радова из области права. Нисмо нашли медијске анализе или новинарске текстове, иако у записнику Комисије пише да је аналитичар и стручњак из области јавног информисања. Тражили смо и од др Куртовића да нас упозна са својим медијским радом или проследи линкове својих текстова, међутим нисмо добили одговор.

За Сеада Тртовца интернет претраживање даје резултате да је дипломирани правник и секретар Интернационалног универзитета у Новом Пазару. Покушали смо да добијемо одговор у ком је новинарском удружењу овај медијски радник, али Тртовац није одговорио на наша питања.

Биографије чланова Комисије су важне јер је потребно да већина, у овом случају бар два члана буду из сфере новинарства и са релевантним новинарским искуством, што у овом случају није поштовано.

Ни један од чланова стручне комисије није желео да коментарише или образложи своју одлуку о расподели медијског динара на конкурсу у Пријепољу.

Шта је резултат њихове одлуке?

Стручна комисија је на располагању имала 7 милиона динара и од 20 пристиглих пријава одлучила је да пројектима три медија из Пријепоља додели 12,8 % средстава, док су 77,8 % средстава односно 5 милиона 450 хиљада поделили медијима из Прибоја и Новог Пазара. По оцени стручне комисије они, медији из суседних градова и општина, могу боље и правовременије да извештавају о догађајима и раду општинске власти у Пријепољу.

Једанаест предлога пројеката, за које у записнику Комисије пише да не испуњавају јавни интерес или су неусклађени са потребама циљне групе, нису добили средства. Међу њима су: портал Зоом УЕ, радио Златар и портал Златар Прес, портал Новости дана, затим пројекат пружаоца кабловске, сателитске и ИПТВ медијске услуге Све на длану ДОО, пројекат Синдиката новинара Србије СИНОС. Као неусклађени са реалним потребама циљне групе оцењени су пројекти портала Kurir.rs и ESPRESO, као и пројекат Гласа Западне Србије и пројекат Public media Communications који би се реализовао у Златиборским новинама. За пројекат Форума жена Пријепоља, портала Форуминфо, усмерен на промоцију пољопривредних и туристичких потенцијала, комисија је сматрала да би „успешније спроводило пољопривредно удружење на конкурсу из области пољопривреде“. Ни идеју Краљевачке телевизије о представљању успешних жена и жена са села у општини Пријепоље, Комисија није препознала као релевантну и у јавном интересу.

Подели на мрежама
administrator

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *