Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“: Подршка је најбитнија!

Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“: Подршка је најбитнија!

Радионице имају циљ да поспеше оснивање локалних група подршке женама које су оболеле и оперисане од рака дојке.

Желимо да и у локалним срединама покажемо женама како се то ради, да окупимо жене са искуством, као и сртучњаке и стручњакиње који ће помоћи у подршци. Веома је важно да кад се жена врати из болнице има подршку која јој је неопходна да би изашла на крај са болешћу, а и да би квалитетније живела – каже председница Саветовалишта „Јефимија“ Славица Симић. 

Искуствена помоћ је од непроцењивог значаја, посебно на почетку лечења и након повратка са операције, сматра психолошкиња Симић.

Мислим да представља велику мотивацију за свако жену која се сретне са особом која је прошла болест, јер су на неки начин у истој позицији и то су особе којима се највише верује, то поуздано знам. У лекаре се има поверења у смислу лечења, али оно што психолошки и емоционално диже јесте тај део у коме ви видите жену која је преживела болест, жену која је жива, здрава, насмејана и која сведочи о томе да рак дојке може свима да се деси. Нико од нас професионалаца и професионалки не може да оствари такав утицај на пољу подизања духа и наде да постоји излечење – истиче.

Поред мотивације, искуствена подршка је битна и ради бољег информисања жене о процедурама и процесу лечења.

Као да вас те жене придржавају док правите прве кораке на путу до излечења. Зато је подршка коју наше жене са искуством рака дојке пружају у Oпштој болници у Ужицу на одељењу хирургије, па настављају кроз групе самопомоћи и дежурства у Саветовалишту „Јефимија“ од огромног значаја. Радионица коју данас имамо у Пријепољу има сва четири аспекта нашег рада – искуствена подршка, групе самопомоћи, психолошка подршка и здравствена подршка. Иначе, ми имамо дежурство уторком и средом од 9 до 12 часова, оболеле жене на одељењу добијају телефоне наших волонтерки, а четвртком од 19 до 21 сат доступне смо такође преко телефона 031 550 100, за савете особама којима је потребна подршка – истиче Славица.

Радионици коју је Саветовалиште „Јефимија“ организовало у Пријепољу присуствовало је 20-ак жена, које кажу да им је овакав вид подршке и информисања од великог значаја.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *