Која је процедура уградње соларних панела на породичним кућама у општини Пријепоље?

Која је процедура уградње соларних панела на породичним кућама у општини Пријепоље?

Општина Пријепоље расписала је јавни позив за суфинансирање уградње соларних панела за производњу електричне енергије на породичним кућама. Ово је пилот пројекат који се први пут спроводи у Србији и у оквиру кога ће 37 локалних самоуправа субвенционисати уградњу панела на домаћинства снаге до шест киловата. За ову намену општина Пријепоље на располагању има четири милиона динара, од којих је два уложило Министарство рударства и енергетике, и може подржати 15 домаћинстава у овим мерама енергетске санације.  

Пројекат суфинансирања уградње фотонапонских соларних панела у општини Пријепоље почео је у децембру прошле године. Изабрано је 14 фирми које ће за подржана домаћинства морати да ураде елаборате, уграде панеле и изведу комплетну инсталацију за прикључење на мрежу Електропривреде Србије.

Када домаћинства добију потребан предмер и предрачун радова од уговореног извођача, добиће комплетан елаборат за уградњу соларних панела, постављање потребне инсталације за повезивање са ЕПС-ом преко тзв. двосмерног и двотарифног бројила. Потребно је да елаборат однесу у ЕПС и потпишу уговор као прозјумер, односно лице које ће истовремено производити струју за своје потребе, а вишак уступати мрежи ЕПС-а. Једном годишње ће се правити пресек, ако је грађанин потрошио више него што је произвео, онда ће платити разлику, ако је произвео више, онда ће вишак поклонити – објашњава енергетски менаџер општине Пријепоље Ремзија Фетаховић.  

Програмом ће бити подржана набавка и уградња соларних панела снаге не веће од 6 киловата, а изабране фирме ће грађанима елаборатом предвидети колика снага панела одговара потребама домаћинства да би инвестиција била одржива.

Максималан износ субвенција је 70.000 динара по инсталисаном киловату снаге соларних панела, дакле, ако је 6 киловата, максималан износ ће бити 420.000 динара. Разлику до пуне цене сносиће грађани. Тренутно уградња соларних панела  на крову породичне куће од 6 киловата кошта око 9.000 евра, тако да грађани треба да поведу рачуна колико им енергије треба због аспекта оправданости инвестиције. Они који проширују објекте могу да уграде и више панела. У Србији је максимално дозвољено 10.8 киловата на крову породичне куће – истиче Фетаховић.

Позив је отворен до 6. јула, а у току је и реализација другог позива за мере енергетске санације у оквиру ког је прошле године подржано 37 домаћинстава за уградњу нове столарије, термофасада и котлова на пелет. Ове године поред ових мера биће субвенционисана и набавка цевне мреже грејних тела, топлотних пумпи и соларних колектора за грејање воде. Привредни субјекти могу се на овај позив пријавити до 15. јула.

Подели на мрежама

Повезани чланци