Колика ће бити откупна цена малине у Пријепољу?

Колика ће бити откупна цена малине у Пријепољу?

У ову сезону бербе и откупа малине улази се, чини се, мало извесније него претходних година када је у питању цена малине. Иако откуп још званично није почео, у хладњачама које послују у Пријепољу кажу да спремно дочекују сезону, али већина још увек не објављује почетну откупну цену малине. Прошле године у Пријепољу је убрано око две и по хиљаде тона малине, а произвођачи сматрају да ће овогодишњи принос бити знатно умањен.

У хладњачи Зенит која је, за сада, једина изашла са почетном откупном ценом од 450 динара за виламет и 470 динара за микер, истичу да је ово аконтна цена и да ће се током откупа пратити ситуација, па у складу са тим и мењати цена. У погледу количине и квалитета малине сматрају да ће откуп бити на нивоу прошлогодишњег. У хладњачи INEX Sokolica очекују да ће прве гајбе малине које су већ поделили кооперантима стићи за десетак дана када ће и формирати почетну откупну цену. Прилике у Пријепољу и региону још увек прате и у хладњачи ЕС Комерц, па ће аконтну цену дефинисати када почне откуп, а прва дежурства за откуп планирају већ за викенд. И ове године поред конвенционалне, откупљиваће и интегралну и органску малину. Такође, сматрају да ни претерани раст цена није одржив јер је већ од новембра приметан пад извоза и продаје малине због високе цене. Иако су са откупом малине већ почели у Ариљу и Ивањици, у хладњачи Југотрејд у Пријепољу нису формирали откупну цену јер откуп још није почео. Ни хладњача Falkenstein није изашла са ценом. Почетну цену од 450 динара која се помиње сматрају реалном, иако је у мачванском крају понуђена цена достигла 540 динара, па ће током откупа пратити ситуацију. У хладњачи Еурохоризонт аконтну цену ће објавити у понедељак, а коначну исплатити колико год буде на крају бербе на нивоу државе. Са почетном ценом у Пријепољу још није изашла ни хладњача Lukowa. 

Из угла произвођача, и поред добре цене, ово неће бити лака година за малинаре.

Узимајући у у обзир да ће принос, због лоших временских прилика бити знатно умањен, мислим да ће цена малине расти током првих десет дана бербе јер малине неће бити довољно. Ако се узме у обзир да је цена ђубрива порасла за 100%, као и цене заштитних препарата очекивати је да цене буду веће од прошлогодишњих – каже председник удружења „Златна малина“ из Пријепоља Мирсад Обућина.

Претходне године цена малине од 420 динара је била највиша до сада, док се 2020. килограм малине откупљивао за 220 – 225 динара. Откупна цена у 2019. износила је 140 динара, а 2018. година била је најгора за малинаре, кишовито време у јеку сезоне утицало је на квалитет малине, па се малина откупљивала за 100 динара по килограму, а друга и трећа класа за 80 и 50 динара.  Ни протести малинара нису довели до повећања цене, па су многи засади напуштени. Поредећи са откупном ценом од 140 динара, 2017. година је била нешто боља, али слабија од 2016. када је почетна цена виламета била 150 динара, а микера 170. Произвођачи су солидно приходовали 2015. године када се килограм малине продавао за 230 динара и када су многи мотивисани ценом започињали и ширили засаде овог воћа, тада представљаног као стратешки производ овог краја, али и целе земље.

Подели на мрежама

Повезани чланци