Колико нас коштају народни посланици?

Колико нас коштају народни посланици?

Народним посланицима Скупштине Републике Србије је током прошле године по различитим основама уплаћено укупно, не рачунајући порезе, близу 368 милиона динара, показују подаци које је прикупио Центар за истраживачко новинарство Србије. Толико је укупно исплаћено за плате и додатке за 262 посланика, али и разне трошкове које су имали обављајући посланички позив у претходној години. За свој рад у Скупштини, народни посланици из Пријепоља Самира Ћосовић и Самир Тандир у претходној години добили су укупно 3.500.000 динара.

Већина новца исплаћена народним посланицима и посланицама у претходној години утрошена је на плате – 202,5 милиона динара. Посланици углавном за службене дужности користе приватни аутомобил, где је урачунато гориво, амортизација и накнада за вожњу, па је парламент за то издвојио 42,3 милиона динара. Поред плата, посланици Скупштине Србије новац за свој рад добијају и кроз посланички додатак. Покривени су им трошкови службених путовања у земљи и ван ње, а уколико нису из Београда, парламент им може платити хотел или закуп стана. У том случају, новчано им се може надокнадити и живот одвојен од породице. Kада на посао долазе својим возилом имају повластице у виду плаћеног горива, амортизације и накнаде за вожњу, а бесплатан паркинг доступан им је у три јавне гараже. За оне који га користе, покривен је и јавни превоз.

У претходном сазиву Скупштине интересе Пријепоља заступало је двоје представника Пријепоља, Самира Ћосовић чланица Социјалдемократске партије Србије, и Самир Тандир, посланик Странке правде и помирења.

У 2021. години посланички трошкови боравка и рада Самире Ћосовић коштали су укупно 1.727.230 динара од чега је највише, око милион 42 хиљаде динара исплаћено за плате, за посланички додатак 416.178 динара и за коришћење свог аутомобила око 269 хиљада динара и за трошкове исхране на службеном путу 450 динара.  

Самир Тандир, за свој рад у Народној скупштини је наплатио 1.772.117 динара. За дванаест месеци зараде исплаћено је 1.134.905 динара, посланички додатак 416.178 динара и коришћење сопственог аутомобила 221.032 динара.

Четворо колега и колегиница из Прибоја, остварило је у претходној години слична примања. Дијана Радовић из Социјалистичке партије Србије је за трошкове плата, посланичког додатка, коришћење свог аутомобила, паркирања, дневница и трошкова путовања у иностранство наплатила 1.729.177 динара.

Kрсту Јањушевићу – посланику Српске напредне странке, на име плата, додатка и коришћење свог аутомобила исплаћено је 1.517.224 динара. Његова партијска колегиница Миланка Јевтовић Вукојичић је за свој посланички рад у претходној години примила 1.364.312 динара, док је прибојски посланик са ове листе, Стефан Србљановић за трошкове плата, аутомобила и путовања у иностранство за годину дана добио 1.691.679 динара.  

Подаци преузети из базе Центра за истраживачко новинарство Србије

Гледајући све трошкове, председник Народне скупштине Ивица Дачић је „најскупљи“, за његов рад рачунајући и плату је дато 4,3 милиона динара. Прати га Елвира Kовач из Савеза војвођанских Мађара (СВМ) која је грађане „коштала“ 2,7 милиона динара. Одмах иза ње је Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије (СПС).

Овај сазив Скупштине није трајао пун мандат. Посланици су у августу 2020. године положили заклетву, а парламент је распуштен у фебруару ове године. Нови парламентарни избори одржаће се 3. априла.

Детаљнији извештај о томе колико су нас коштали посланици и посланице Народне скупштине Републике Србије можете прочитати у тексту ЦИНС-а

Подели на мрежама

Повезани чланци