Колико се примењује Закон о родној равноправности у Општини Сјеница?

Колико се примењује Закон о родној равноправности у Општини Сјеница?

Докле се стигло у оснивању Савета и Комисија за родну равноправност и на који начин функционишу у пет општина Златиборског округа, циљ је монитиринга који у оквиру пројекта „Једнаке могућности – шта тела за родну равноправност имају са тим“ спроводи Форум жена Пријепоља. Колико се радило на увођењу политика једнакости у складу са Законом о родној равноправности у претходне три године била је тема састанка са представницима и представницама  општине Сјеница. 

Једна од новина које је предвидео Закон о родној равноправности јесте оснивање Савета и Комисија као и именовање лица за родну равноправност у свим локалним самоуправама у Србији. Иако је Закон ступио на снагу пре три године, велики број градова и општина, међу њима и Сјеница, касни у примени одредби овог Закона. О претходном раду на пољу родне равноправности на састанку смо разговарали са председником општине Нермином Камберовићем, председницом Скупштине општине Мулком Зорнић, шефицом Кабинета председника Елзом Машовић и заменицом начелника Општинске управе Александром Вуканић.

У општини Сјеница је пре ступања на снагу Закона о родној равноправности формирана Комисаја за родну равноправност као стално радно тело СО Сјеница. У септембру месецу је донет Локални акциони план за родну равноправност за период од 2021. до 2024. године. Иако је Законом предвиђено да поред Комисије коју чине одборници и одборнице СО постоји још и Савет за родну равноправност, тренутно у нашој општини није формиран, а ни сам састав Комисије није у потпуности у складу са Законом, те се ми обавезујемо да након окончања локалних избора и конституисања нове скупштине формирамо Комисију за родну равноправност у складу са одредбама Закона – истакла је заменица начелника ОУ Општине Сјеница Александра Вуканић.  

Промена ставова и усвајање нових вредности, нарочито у мањим срединама је дугорочан и изазован процес, али кључан за унапређење положаја жена у друштву. Као предност на том путу, у општини Сјеница виде и велики број жена на местима доношења одлука.

Пре свега освешћивање грађана и грађанки Сјенице о родној равноправности, која заправо представља подједнако заступање мушког и женског пола у самом друштву и на свим функцијама. Оно што мислим да је важно је унапредити женско предузетништво и дати ветар у леђа свим женама које се налазе на важним функцијама, а у општини Сјеница постоји велики број жена које су на тим фукцијама – додала је Александра Вуканић.

Након локалних избора заказаних за почетак јуна ове године и конституисања нове власти, наредни кораци општине Сјеница на пољу родне равноправности биће увођење принципа родног буџетирања и примена родно сензитивног језика у службеној и административној комуникацији.

Подели на мрежама

Повезани чланци