Коло српских сестара четири деценије своју мисију испуњава и у Пријепољу (ВИДЕО)

Коло српских сестара четири деценије своју мисију испуњава и у Пријепољу (ВИДЕО)

Пријепољско Коло српских сестара данас je прославило своју славу Светог великомученика Мину у Храму Светог Василија Острошког. Чланице Кола већ четрдесет година своју мисију испуњавају и у Пријепољу а ове године су први пут добиле подршку локалне самоуправе.

Идеја о оснивању женског удружења са циљем јачања националне свести и помоћи угроженима, без обзира на национално и верско опредељење, на коју је прва дошла Надежда Петровић, претворена је у дело 1903. године на Велику госпојину у Београду. За прву председницу изабрана је Савка Суботић, потпредседницу Делфа Иванић а секретарку Надежда Петровић. Имену је кумовао Бранислав Нушић. Након Другог светског рата нове власти су забраниле рад удружења. Рад је обновљен 1990. године а обласне организације Кола делују у оквиру епархија Српске православне цркве. Већ четири деценије чланице Кола српских сестара своју културно-просветну, патриотску и хуманитарну мисију испуњавају и у Пријепољу а ове године су први пут добиле подршку локалне самоуправе.

Председница Кола српских сестара у Пријепољу, Катица Давидовић, каже да су добили средства за хуманитаран рад и захваљује се свима у локалној самоуправи који су имали разумевања. И раније су радиле а са већим средствима помоћи ће још и више, пре свега у основним потрепштинама за домаћинство. Давидовић каже да је помоћ потребна многим суграђанима и суграђанкама и позива имућније донаторе да помогну – колико ко може.

„Јако је тешко у нашем граду, много има гладних. Верујте да је врло тешко кад дође неко и тражи 500 динара да купи лек. Ми смо та средства тражили и добили по статуту, да помогнемо колико можемо у намирницама, у брашну, уљу, шећеру. Требају нам велика средства да отворимо кухињу али ћемо храну спремати за веће празнике“, каже Катица Давидовић.

Чланице пријепољског Кола српских сестара данас су, са благословом Епископа милешевског Атанасија, прославиле своју славу Светог великомученика Мину. Данашњи празник, у народу познат као Мратиндан, посвећен је и Светом Стефану Дечанском.

Под крилом Белог Анђела и заштитом нашег Светог Василија коло се ширило и увећавало и са Божјом помоћи ми данас нисмо сами. Имамо наше сестре које су дошле из Андријевице, Берана, Нове Вароши и Сјенице. Нажалост, сестре из Прибоја и Сјенице биле су спречене да дођу, а са нама су све наше сестре ма где да се налазе“, каже Станија Пејовић, потпредседница Кола српских сестара. Додаје и да је сам смисао Кола да се шири љубав.

„Бити чланица Кола српских сестара је велика част, али и велика обавеза. Обавеза сестара је и да помажу где треба и коме треба, а заиста ту смо успеле“, каже Пејовић.

Чланице Кола све своје активности остварују у сарадњи са Црквом и Епархијом, а кажу да су им највећа подршка браћа – свештеници Епархије милешевске. Општина Пријепоље је у 2022. године први пут подржала рад пријепољског Кола српских сестара кроз конкурс за суфинансирање и финансирање удружења, у оквиру којег им је, за програм у области хуманитарног рада, додељено милион динара.

Подели на мрежама

Повезани чланци