Коме смета Валтер у Пријепољу?

Коме смета Валтер у Пријепољу?

Плоча на бисти народног хероја Владимира Перића Валтера у дворишту школе која носи његово име, насилно је одваљена а затим бачена у Милешевку. Пронашaо ју је Пријепољац Харис Бјелак, који је одмах нашао начин да обавести школу, која још увек није позвала полицију, а на камерама нема снимка овог вандалског чина.

Харис Бјелак плочу са бисте Владимиру Перићу Валтеру видео је у недељу у Милешевци хранећи рибе. Одмах је сишао до Милешевке и узео је са намером да обавести надлежне у школи, у чему му је помогла познаница која је чланица Савета родитеља. Скрнављење бисте народног хероја Владмира Перића Влатера, Харис Бјелак врло емотивно доживљава

Толико ми је тешко да не могу да говорим, јер сам ужаснут. Не могу себи да објасним зашто се ово дешава у мом граду. Недавно сам био на Јабуци и горе је иста ситуација са споменицима у алеји. Они су исто оскрнављени и налазе се у гомили смећа, нико се не стара о томе. А ово је 21. век – каже Харис Бјелак.

Директор школе ће полицију обавестити у уторак, када се секретарица школе врати на посао. Захвалан је Бјелаку на брзој реакцији и враћањуплоче. И пре дојаве Бјелака, постојале су назнаке да се нешто десило са бистом.

Радници који су чистили овде, приметили су једно јутро у среду да је био само један парчић и нису ни погледали горе шта се дешавало. Ко зна кад је то скинуто. Ја сам погледао на камере и нисам могао ништа да видим, јер мени камера чува само претходних 6-7 дана, тако да је сигурно скинуто и пре тога. Два-три пута су скидали и бисту са овога, па смо је ту налазили и враћали – присећа се директор Основне школе „Владмир Перић Валтер“ МилинкоМићовић.

Школа ће морати да уради нову плочу, због великог оштећења.

За сва претходна скрнављења бисте нико није кажњен и због тога је неопходно да неко што пре предузме озбиљније кораке у заустављању дивљања појединаца. Бјелак одговорност шаље на адресе Општине, школе, Полиције.. јер, ако систем не реагује, онда смо заказали као друштво.

Не треба они да буду мета скрнављења. Ако неки не подржавају ту опцију историје, не треба да руше. Има неко ко је везан за то. Ја где год да одем кажем да сам из града Валтера. Ово треба оставити историји да суди, а не како ко долази тако и суди, скида и намешта и поставља своје. Ово је искрено да вам кажем, друго убијање Валтера – закључује Бјелак .

И заиста, коме смета Валтер, једна од најпознатијих личности родом из Пријепоља? Кога толико провоцира што је био партизански обавештајац који је погинуо у борби против фашизма и 1953. постао народни херој Југославије? Ко се стиди антифашистичке прошлости? Изгледа они којима је једини чин отпора кукавичко иживљавање над бистом, јер правом хероjству очигледно нису научени.

Подели на мрежама

Повезани чланци