Комеморација поводом смрти Стевана Пурића: Човек народног поверења

Комеморација поводом смрти Стевана Пурића: Човек народног поверења

Комеморација Стевану Пурићу, једином председнику општине Пријепоље у три узастопна мандата, од 1993. до 2004. године, одборнику у пет мандата, носиоцу бројних друштвених награда и признања, одржана је у присуству породице, општинског руководства, одборника СО Пријепоље, епископа Атанасија са свештенством епархије милешевске, представника установа, институција, привредног живота, политичких странака и грађана и грађанки Пријепоља.
Опраштајући се од Стевана Пурића, који је преминуо од последица тешке саобраћајне незгоде, председница СО Пријепоље, Стана Марковић је рекла:

Стеван Пурић је на функцију председника општине дошао 18. маја1993. године у веома тешко време када се распадала наша велика држава Југославија и када је рат беснео у непосредном окружењу. Његова је велика заслуга што је успео да у овој национално мешовитој средини сачува мир и међусобну толеранцију, упркос многим настојањима да се и овде изазову немири. У том времену његова улога била је необично човечна и политички изуетно мудра. Обележио је више од једне деценије успешног рада и развоја општине Пријепоље у свим областима. Цело своје биће, своју огромну енергију давао је за просперитет града. Он је уистину био човек из народа, како је себе називао.

У име Социјалистичке партије Србије од Стевана Пурића, једног од оснивача ове партије, пријатеља и дугогодишњег партијског сарадника опростио се Сретко Радуловић.

Био је частан, поштен, добронамеран, саосећајан, отворен за сваки разговор, а истину је волео изнад свега. Његов речник је био речник разборитог човека јер је поникао из народа и краја у коме је мисао често исказивана у духу добрих народних афоризама и досетки. Био је 12 година челни човек општине и није давао посебан значај форми, а функцију председника обављао је у најтежем времену и огроман је његов допринос да се сачува мир у Пријепољу јер је умео боље и дубље од других да схвати време и страхове људи у ратном хаосу и супротстави се свакој неправди и насиљу. На Стевановом образу живота нема ни једне мрље. Ушао је у народно памћење и плејаду успешних и првих људи општине – рекао је Радуловић.

Часно је било сарађивати и дружити се са Стевом – рекао је председник општине Пријепоље, Драгољуб Зиндовић, опраштајући се од Стевана Пурића.

Стево Пурић једини је до сада председник општине Пријепоље биран у три мандата. Мандат од 1993. до 2004.године текао му је у најтежем времену за наш народ и нашу земљу. Деведесете године су биле изузетно сложене због санкција и ембарга од тзв. Међународне заједнице, као и трагичних грађанских ратова и сукоба на тлу бивше Југославије и НАТО бомбрадовања Србије. Остати човек и хуманиста у том смутном времену , ускладити патриотске, политичке и радне обавезе није било лако и то могу само велики и мудри људи. Стево је у први план увек истицао обавезу очувања мира на овим просторима, међуверске и међуетничке толеранције. Стево је један од ретких људи које функција није изменила. Својим делом уписан је у историју Пријепоља, рекао је Зиндовић.

У име породице унука Божица Мрдаковић захвалила се присутнима и истакла да ће деду, кога снага, енергија и воља нису напустили до краја живота, памтити као поштеног, вредног и одговорног који их је учио да и сами такви буду.
Стеван Пурић биће сахрањен у недељу, 22.априла на породичном гробљу у Каменој Гори, а полазак на вечни испраћај је у 13 сати из породичне куће у Сељашници.

 

Фотографија је преузета из књиге Љубомира М. Матовића СТЕВАН СТЕВО ПУРИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ 1993-2004
Фотографија је преузета из књиге Љубомира М. Матовића СТЕВАН СТЕВО ПУРИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПРИЈЕПОЉЕ 1993-2004

БИОГРАФИЈА
Стеван Пурић радну каријеру започео је у Грађевинском предузећу „Рад“, у “ Ливници” је провео више од две деције. Био је директор ООУР “ Транспорт”, секретар СИЗ-а за локалне и некатегорисане путеве општине Пријепоље, директор општинског Фонда за грађевинско земљиште, председник Већа месних заједница, одборник у СО Пријепоље у пет мандата и председник општине Пријепоље од 1993. до 2004. године.
Добитник је највећег општинског признања, награде “Ослобођење Пријепоља”, Свети архијерејски синод СПЦ одликовао га Орденом Светог Саве другог степена, а за несебичну помоћ приликом трагедије бугарских ђака 2004. године у Гостуну одликован је Орденом председника Скупштине Бугарске, добитник је Плакете Републике Бугарске и Плакете општине Свиштов.

Подели на мрежама
administrator

Повезани чланци