Комеморативна академија БНВ: Злочин у Штрпцима треба памтити, а зло осудити

Комеморативна академија БНВ: Злочин у Штрпцима треба памтити, а зло осудити

Поводом 31 године од злочина у Штрпцима Бошњачко национално вијеће је у Пријепољу организовало Kомеморативну академију и мимоход шутње до спомен обележја у Шарампову, где је проучена Фатиха и одата почаст минутом ћутања и полагањем цвећа.

Злочин треба памтити, зло осудити, а породицама обезбедити правду поручено је на комеморативној академији уз питање шта ради држава да се овакав злочин више никада не понови.

Прошла је 31 година, а ми још немамо јасну осуду државе Србије. Немамо обештећења, немамо адекватну пресуду. Немамо надокнаде породицама убијених. Немамо представаника државе који ће макар на овај дан, одшутјети и тражити опрост, најприје од породица отетих и убијених, након тога од Бошњачког народа и свих поштених и савјесних грађана ове земље – поручио је на скупу председник Извршног одбора БНВ др Фуад Баћићанин.

Испред Странке правде и помирења Сабира Хаџиавдић је рекла да су сви искрени Пријепољци и Пријепољке уз породице жртава овог злочина.

Ми људи нећемо заборавити злочин и знамо да је опрост умного бољи од освете и пакости. Чинимо добра дјела, надајмо се добром и будимо од оних људи који су истрајни у својим искреним молитвама – истакла је Хаџиавдић.

Народни посланик Ахмедин Шкријељ истакао је да је крајње време да страдали у Штрпцима добију статус цивилних жртава рата.

Порука коју нам шаљу и Штрпци, али и Сјеверин, Кукуровићи, али и други злочини јесте да Бошњацима треба заједништво, али и будност јер злочин који се заборави и не казни, он се по правилу увијек понови – додао је Шкријељ.

Да 27. фебруар није само дан када се сећамо сваког од убијених, већ дан који нас приморава да се запитамо зашто се овакав злочин догодио – подсетила је директорка Фондације за хуманитарно право Наташа Кандић.

Живот је Божији недуговани дар човеку који бесправно нико не може некоме одузети – упозорила је председница Бошњачког националног Вијећа др Мисала Праменковић додајући да се ни након 31 године злочин не завршава.

Ушли смо у четврту деценију након овог стравичног злочина. Имамо првостепених пресуда у БиХ и Црној Гори, али оно што нам фали у Републици Србијији је правда за жртве овог злочина, посебно за чланове њихових породица и мора се по том питању нешто урадити истакла је др Праменковић.

Након Kомеморативне академије уследио је мимоход шутње до спомен облежја у Шарампову, где је проучена Фатиха и одата почаст минутом ћутања и полагањем цвећа.

Подели на мрежама

Повезани чланци