Компанија „ЕС комерц“ сарађује са 500 пољопривредних произвођача

Компанија „ЕС комерц“ сарађује са 500 пољопривредних произвођача

Откупом воћарских и повртарских производа пријепољска компанија “ЕС Комерц“ бави се већ неколико година, а како би унапредили своју делатност покренули су и погон за прераду у коме производе сокове, џемове и зимницу од производа које добијају од својих коопераната.

Микота Томашевић, мастер инжењер воћарства и виноградарства
Од воћарских култура акценат је на малини и купини, а поред тога откупљујемо и јагоду, аронију, рибизлу, боровницу, шљиву, вишњу…У последњих неколико година интензивирали смо и производњу и откуп повртарских култура. Циљ те кооперације јесте прерада у финални производ, која се врши у нашем производном погону „Волим“ у Бродареву. Када говоримо о повртарским културама, акценат је на корнишонима, купусу, паприци, цвекли и шаргарепи. Оно што је битно напоменути јесте да се и воћарске и повртарске културе могу узгајати и на конвенционалан и на органски начин, у зависности од потреба саме фирме, али и услова и жеље произвођача  – објашњава принцип рада ове компаније мастер инжењер воћарства и виоградарства Микота Томашевић.

Кооперантски однос подразумева уговором дефинисане обавезе произвођача према фирми и обратно. Најзначајнија ствар за произвођаче је што имају сигуран откуп својих производа.

Поред тога што имају могућност набавке репро материјала на једном месту, њихова предност је што могу добити и сваки вид стручне подршке, уколико то желе. То је веома битно јер ми желимо да наши произвођачи имају максималне приносе и да ту целокупну причу подигнемо на виши ниво. Важно је рећи да је та целокупна производња потпуно контролисана, што се нарочито односи на хемију, односно употребу заштитних средстава.
На ком нивоу је пољопривредна производња у Србији у односу на земље Европске уније?

Доста смо далеко од њиховог нивоа јер имамо доста проблема и са квалитетним садним материјалом. Имамо слабу расадничарску производњу на нивоу целе државе, нарочито када је реч о јагодастом воћу. Са друге стране, подстицаји државе нису на нивоу као у државама Европске уније тако да ту има доста простора где би институције могле да се укључе како би нашу пољопривредну производњу дигли на виши ниво – закључује Томашевић.

Иако услови за производњу нису на европском нивоу, квалитет производа јесте, тврди наш саговорник. Све анализе рађене у земљи и Европи показују да плодови које производе кооперанти фирме „ЕС Комерц“ испуњавају све стандарде и да се ради о потпуно здравствено безбедним производима.

Подели на мрежама

Повезани чланци