Комуналне делатности у фокусу првог дана пете седнице Скупштине општине Пријепоље

Комуналне делатности у фокусу првог дана пете седнице Скупштине општине Пријепоље

Првог дана пете редовне седнице Скупштине општине Пријепоље усвојен дневни ред од 29 тачака, након чега је уследила обједињена расправа о програму пословања Јавног комуналног предузећа „Лим“ за 2021. годину и извештају о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за прошлу годину. Комунално предузеће је добило бројне похвале за свој рад, али и сугестије за унапређење функционисања у одређеним областима попут одношења смећа.

Пета редовна седница Скупштине општине Пријепоље организована је у складу са свим епидемиолошким препорукама – одборницима и одборницама на уласку у салу мерена је температура и дељене маске, а обезбеђена је и дистанца приликом седења.

Поред предложеног дневног реда од 25 тачака, гласањем су прихваћена два предлога Општинског већа – о предлогу Одлуке о промени Статута општине Пријепоље и изради плана детаљне регулације заштите насеља Залуг од поплава. Прихваћен је и предлог председника општине Владимира Бабића о престанку функције директора Туристичке организације Пријепоље Небојше Свичевића и именовању вршиоца дужности директора, а за ову функцију предложена је Илда Вељовић. Прихваћен је и предлог одборника Странке демократске акције Едиба Кајевића о извештају о томе колико је новца из општинског буџета издвојено за чишћење снега током ванредног стања у периоду од 11. јануара до 8. фебруара и колико је коштала акција уклањања паса луталица током једнодневног ванредног стања 22. јануара.

Предлози одборника Демократске партије Санџака др Зулкефила Садовића о упућивању позива председнику републике Александру Вучићу да посети Пријепоље, Амеле Мехонић о анализи запошљавања стручног кадра у јавним предузећима и Рахима Ровчанина о дугорочном решавању проблема паса луталица изградњом азила за псе нису прихваћени.

О првој и другој тачки дневног реда говорило се до паузе за раучак, а већина одборника и одборница који су се јавили за реч похвалили су рад Јавног комуналног предузећа „Лим“. Вршилац дужности директора Џевад Бегановић је рекао да је ово предузеће прошле године набавило 2 камиона, што је олакшало одвожење смећа, а да је у овој години планирана набавка једне ауто-чистилице која би требало да надомести мањак радника на одржавању улица, као и једног трактора са прикључцима, који би требало да олакшава одржавање путева, посебно у зимском периоду, будући да је Комуналном предузећу поверено чишћење снега у Пријепољу, Залугу, Раишњеву, Ивању, Великој Жупи, Виницкој и Сељашници. Бегановић је додао да се планира ремонт котларница у школи Владимир Перић Валтер и Пријепољској гимназији, као и ремонт дела топловода.

Одборници и одборнице су коментарисали недостатак контејнера поред Пљеваљског пута и постојање неколико дивљих депонија, као и настанак дивље депоније животињског отпада у Бродареву, за које је Бегановић рекао да ово предузеће није надлежно. Постављено је питање изградње канализационе мреже у селу Ивање, а било је речи и о решавању проблема паса луталица.

Заменик председника општине Есад Хоџић је истакао да је општина за редован рад Комуналног предузећа определила више од 30 милиона динара, уз додатних 30 за побољшање техничке опремљености и набавку нових контејнера. Према речима Хоџића, општина улаже у опремање овог предузећа јер тежи да Комунално преузме послове које је раније обављала Дирекција за изградњу, што би смањило број обавезног расписивања јавних набавки за ситне радове.

Подели на мрежама

Повезани чланци