Конференција „Медији у Србији – контролори и послушници“ – ТВ Форум обележила 15 година рада

Конференција „Медији у Србији – контролори и послушници“ – ТВ Форум обележила 15 година рада

Важан јубилеј, 15 година рада, Телевизија Форум је обележила конференцијом „Медији у Србији – контролори и послушници“ на којој се кроз три панела говорило о слободи медија, употреби и примени родно осетљивог језика и улози цивилних медија у друштву. Конференција је организована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији уз присуство новинара и новинарки локалних медија, представника и представница новинарских удружења, установа и организација из Пријепоља и региона.

Отварајући конференцију председница УО Форума жена Пријепоља и директорка и главна и одговорна уредница ТВ Форум Милева Малешић зхавалила се у име колектива телевизије свим присутним пријатељима и пријатељицама ове медијске куће који су свих ових 15 година подршка у раду и напорима да останемо служби јавног интереса граћана и грађанки Пријепоља.

Од када је медија, притисци на новинаре и новинарке постоје и увек су носиоци моћи покушавали њихов рад да ставе у службу приватних, уместо јавних интереса речено је на првом панелу под називом „Медијске слободе – услов поштовања људских права и демократизације друштва“. Према подацима НУНС-а од априла ове године, након погоршања ситуације на Косову и након масовиних убистава у мају, број напада новинаре и новинарке се веома повећао и до сада је пријављено 146 напада и притисака.

То само говори о атмосфери у друштву. Новинари су ту први на удару и морају све то да истрпе и да наставе да раде свој посао у јавном интересу, а то није ни мало лако. Оно што ми такође бележимо су притисци носилаца државних функција, а годинама уназад 30% притисака долази управо од њих и то ствара једну атмосферу некажњивости и отвореног напада на новинаре – истакла је генерална секретарка НУНС-а Тамара Филиповић Стевановић.  

Осим различитих притисака, на позицију запослених у новинарској професији додатно утичу и различити економски фактори попут ниских примања, уговори на одређено, финансијска зависност од новца из државног или локалног буџета који додатно слабе положај новинара и новинарки у Србији.

Економска ситуација и стабилност новинарског посла у Србији у овом тренутку је очајна, не рачунајући неке друштвено-политичке раднике који себе називају новинарима који раде мимо свих принципа новинарског кодекса и људског поштења, али за велике паре. Изложени смо притисцима са свих страна, политичким, али и отвореним и прикривеним притисцима менаџерскиг структура разних компанија које чим се појави истина која им не иде у прилог укидају сарадњу – навео је потпредседник УНС-а Слободан Ћирић.  

Предлог закона о јавном информисању и медијима који ће се ускоро наћи на дневном реду Народне скупштине, наишао је на реаговања новинарских удружења због спорних одредби које дају простор да држава на индиректан начин уђе у власништво медија, што је у супротности са Медијском стратегијом.

Чланови 39. и 41. практично омогућавају предузећу Телеком Србија да буде власник медија и продукција, импликације тога могу да буду далекосежне. Једна од ранијих одредби је говорила да такво предузеће не сме да прима државну помоћ, таква одредба је сада избачена и практично се отвара простор да држава индиректно опет уђе у власништво медија – рекла је председница УО „Локал прес-а“ Марија Обреновић.  

Некажњивост убистава или тежих кривичних дела према новинарима и новинаркама остављају последице и у људском и у друштвеном смислу. Начин вођења судског поступка у случају убиства Славка Ћурувије који траје већ осам и по година је можда најбољи доказ за то.

Тако је то када се друштво не обрачуна са тако језивим убиствима, не само Славка Ћурувије, одмах него оставите деценије иза тога и само добијете нову трауму и за друштво и за цело новинарство. Али он није једини, ми имамо случај убиства Милана Пантића које није ни дошло до суђења, смрт Даде Вујасиновић, бомбу на прозору Дејана Анастасијевића, паљење куће Милана Јовановића, постоји суђење, али где је пресуда пет година касније – истакао је уредник сајта „Цензоловка“ Славко Ћурувија Фондације Перица Гуњић, додајући да извршиоце ових дела штити држава.  

Да су независни и слободни медији неопходни да би једно друштву било демокртаско, али и да се та слобода системски, прикривено, а врло често и отворено угрожава сада више него икада, сагласни су учесници и учеснице конференције, али и да су грађани и грађанке ти који могу мењати систем.

Подели на мрежама

Повезани чланци