Конкурс Министарства заштите животне средине: Средства за подобне или релевантне организације?

Конкурс Министарства заштите животне средине: Средства за подобне или релевантне организације?

Министарство заштите животне средине доделило је 70 милиона динара, у незаконитом процесу, организацијама цивилног друштва, сматрају у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, које је учествовало на конкурсу. Због бројних неправилности приликом вредновања и  расподеле средстава, као и јавних навода о коруптивним радњама, захтевају реакцију тужилаштва. Међу подржаним организацијама је и Удружење грађана “Зелени корак” из Пријепоља, које заступа један од чланова Општинског већа, Мерсид Мекић.

На конкурс за доделу средстава за подршку пројектима цивилног друштва у области заштите животне средине у овој години пристигле су 192 пријаве, од којих је 79 предложено за суфинасирање. Пројекат Удружења “Зелени корак” из Пријепоља под називом “Први корак је твој” је подржан са једним од највећих износа, милион и 682.000 динара, за четири месеца трајања активности. Председник удружења, које је основано 2013. године, Мерсид Мекић, каже да је ово највреднији и највећи пројекат удружења до сада.

Ми ћемо направити едукацију која је вома важна и битна да се крене од самог почетка. Зашто? Прави је моменат када смо извршили санацију дивље депоније Стањевине да почнемо од најмлађих да се не би поновиле дивље депоније. Више од 2000 људи ће бити едуковано. Желимо да скренемо пажњу и да вратимо Пријепоље које је некада било град добре праксе, три пута смо били тада најактивнији у Србији, да постоје организације у малим срединама које могу да дају допринос као Београд и тако даље – објашњава председник Удружења “Зелени корак” Мерсид Мекић.

Међу организацијама којима нису одобрена средства налази се и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, које доводи у  сумњу законитост конкурса и тражи од Министарства заштите животне средине хитну обуставу његовог спровођења и расписивање новог, који ће у потпуности бити спроведен у складу са законом. 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је било контактирано од појединаца, који су према нашем утиску блиски министарству, да нам ставе до знања да комисија не додељује бодове, осим ако није стимулисана. Друштво постоји више од 30 година, има национални значај, ради важне ствари за заштиту природе у Србији, тако да не може дозволити себи такве видове договора са државом. Ми смо згрожени и ми ћемо о тим притисцима обавестити Тужилаштво и надлежне органе јер додељивати средства на оваквим конкурсима је криминал – сматра Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Седамдесет милиона динара додељено је, између осталог, савезима студената, спортским удружењима и другим организацијама које не испуњавају основне услове конкурса и којима заштита животне средине не представља основни циљ оснивања и деловања, нити могу да докажу претходно искуство у спровођењу пројеката у овој области, тврде у Дрштву.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је организација која има велике пројекте и ми смо способни да напишемо пројекте који буду одобрени од стране Европске комисије и бројних страних донатора. Али ево, испоставља се да годинама нисмо способни да напишемо пројекат који испуњава услове Министарства заштите животне средине, а сада знамо и зашто.

Резултати овог конкурса су срамни и показују поделу партијског плена подобним играчима, а не релевантним организацијама које имају референце. Ово је класичан пример извлачења новца из буџета и замазивања очију јавности“, сматра Kнежевић. Колико је одобравање пројекта пријепољског удружења „Зелени корак“, које је од свог оснивања било прилично неактивно, резултат повезаности са Странком правде и помирења, чији је Мекић члан, а колико су предвиђене активности оправдане, требало би да покаже детаљна анализа конкурса коју ће урадити Коалиција Отворено о конкурсима, у којој су, између осталих истраживачка мрежа БИРН, Грађанске иницијативе и Центар за европске политике.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци