Конкурс за обуку ватрогасаца – спасилаца отворен до 10. новембра

Конкурс за обуку ватрогасаца – спасилаца отворен до 10. новембра

Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис 300 полазника на основну обуку припадника и припадница ватрогасно-спасилачких јединица. Девет полазника и полазница обуке запослење ће добити у јединицама Одељења за ванредне ситуације Пријепоље, које покрива општине Пријепоље, Прибој и Нова Варош. Детаље конкурса саопштио је на конференцији начелник Одељења за ванредне ситуације Пријепоље Милан Млађеновић.

Од 300 полазника и полазница обуке за ватрогасце – спасиоце, деветоро ће бити распоређено у јединице које функционишу у оквиру Одељења за ванредне ситуције у Пријепољу. По три места опредељена су за потребе Ватрогасно – спасилачког батаљона у Пријепољу и одељења у Прибоју, два за потребе Ватрогасно – спасилачког одељења Бродарево и једно за потребе Ватрогасно – спасилачког одељења Нова Варош.

Право учешћа на конкурсу имају држављани Републике Србије, који најмање годину дана имају пребивалиште на територији организационе јединице за коју је расписан конкурс, до дана закључења конкурса. Такође, не могу имати мање од 19 и више од 30 година старости, морају имати завршено средње образовање, не смеју постојати безбедносне препреке за заснивање радног односа у МУП-у, морају испуњавати посебне услове у погледу критеријума здравствене, психо-физичке и базично-моторичке способности. Потребно је и да имају возачку дозволу „Ц“ категорије, а право учешћа имају и они са „Б“ категоријом, уз обавезу да возачки испит за „Ц“ категорију положе у року од 18 месеци од дана завршетка обуке – објашњава начелник Одељења за ванредне ситуације Пријепоље Милан Млађеновић.

Избор кандидата за полазнике и полазнице курса спровешће комисија коју именује министар унутрашњих послова, а пријаве на конкурс са документацијом се подносе полицијској станици по месту пребивалишта кандидата до 10. новембра.

Кандидати су у обавези да испуне посебне критеријуме и успешно прођу процес селекције, који чини: лекарски прегледи, психолошка селекција, провера базично-моторичког статуса и интервју.Сваки појединачни део процеса селекције је елиминациони за кандидате који не задовоље утврђене критеријуме. Путне трошкове, трошкове лекарских прегледа и трошкове боравка у току процеса селекције сносе кандидати. Потпуна равноправност кандидата у процесу селекције обезбеђује се на тај начин што се кандидати воде под шифром додаје Млађеновић.

Млађеновић додаје и да је што се тиче капацитета којим Одељење за ванредне ситуације за ове три општине, конкурс расписан у право време.

Одељење за ванредне ситуације Пријепоље броји тренутно 82 запослена лица, од тога је 71 ватрогасац – спасилац. Да ли је тај број довољан, наравно да није, нарочито за подручне јединице где у наредном периоду очекујемо природни одлив запослених због одласка у пензију – каже Млађеновић.

Сви детаљи и потребна документација конкурса могу се наћи на сајту МУП-а и Центра за основну полицијску обуку, а обрасци се могу преузети и у подручној полицијској станици.

Подели на мрежама

Повезани чланци