Корона вирус: Савети људи из Србије који живе у Кини

Корона вирус: Савети људи из Србије који живе у Кини

Јована Радовић живи у Пекингу и од 26. јануара 2020. године је у карантину. Прочитајте на који начин она спроводи мере заштите на основу упутстава кинеских надлежних институција.

Корона вирус се углавном преноси и шири преко директног контакта са инфективним капљицама које настају приликом кијања и кашљања заражене особе и индиректним контактом преко контаминираних површина на којима се вирус може задржати одређено кратко време.

Савете како да у свом животном простору урадите неке ствари и тако смањите ризик од обољевања, дала је Јована Радовић, која већ неко време живи у Кини и која је путем друштвених мрежа пренела своје искуство из карантина.

Дезинфекција обуће, наш случај: разблажено средство на бази хлора и воде у флаши са распршивачем. То држимо код улазних врата, по повратку напрскамо ђонове пре него се у кућу уђе.

У доба корона вируса, сви нам говоре како је хигијена једино што нас може сачувати од ове опасности која узима све више маха. Уколико сте били напољу: у граду, продавници, апотеци, на послу или градском превозу, саветујемо вам да урадите следеће:

На јавним местима обавезно носите хируршке рукавице и маску. У недостатку истог, носите зимске рукавице и мараму преко носа и уста.

Избегавајте контакте (руковање, грљење) и наслањање на било коју површину. Избегавајте седање у градском превозу.Дезинфекција одеће, наш случај: јакне у којима идемо напоље држимо искључиво и само на тераси, по потреби их испрскамо алкохолом. Пошто се крећемо углавном по насем насељу где нема заражених у кругу од 2км прскање није потребно, али не шкоди. Остали веш перем у машини регуларно као и раније само продужено прање.

Дезинфекција и заштита нас самих, наш случај: У Kини је ношење маске законом обавезно од почетка епидемије, тако да маска чистим рукама на лице пре јакне, капе, шала и рукавица једнократних. Напољу, на пристојној раздаљини, маска се не пипа, очи се не пипају, лице такође.

Прво себе монтирамо па дете надгледамо. По повратку, испред улазних врата напрскамо обућу, изујемо се, уђемо, скинемо јакну, окачимо на терасу, скинемо рукавице, оперемо руке, скинемо маску не додирујући предњи део, опет оперемо руке, алкохолом пребришемо кључеве и телефон.

Kупљено воће и поврће које ћемо јести свеже држимо у раствору соде бикарбоне и сирћета, тако су ми рекли, тако радим пре употребе. Остало се добро скува, јаја не једемо ровита откад је кренуло јер су тако рекли.

За чишћење животног простора користимо исто то средство на бази хлора јер имамо плочице и ламинат, немамо тепихе. Радне површине бришемо алкохолним марамицама или алкохолом, кухињске даске редовно перемо и за месо и поврће не користимо исте.

Подсетимо, корона вирус се појавио у децембру прошле године у Kини, тачније у Вухану. У овој земљи је број заражених премашио 80.000.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *