Корона вирус у Пријепољу – три године после

Корона вирус у Пријепољу – три године после

Пре три године, 30. марта у Пријепољу је забележен први случај заразе корона вирусом. Од тада до данас, позитиван тест на КОВИД-19 добило је 8.667 особа. Многи су вирус прележали неколико пута, а, према званичним подациам, 273 особе су, на жалост, од последица инфекције преминуле. Како се живота са маскама и бројним ограничењима са почетку пандемије сећају грађани и грађанке Пријепоља, и како на све то гледају са ове временске дистанце?

Корона вирус присутан је међу нама већ три године. Страх од непознатог вируса на почетку пандемије наметнуо је увођење ванредног стања, полицијског часа и друге рестриктивне мере које су утицале на животи и навике већине људи. Обустављен је рад предшколских и школских установа, а уведена је настава на даљину. Свима је препоручена самоизолација – без окупљања, без посета, уз најнеопходније изласке из куће. Скраћено је радно време кафића и ресторана и ограничен број људи који могу да бораве у њима. Новонастала ситуација међу становништвом изазвала је панику и страх од несташица, па нису биле ретке слике редова испред продавница и апотека. Данас све ово звучи претерано и далеко, али се наши суграђани и суграђанке живо сећају стања које је тада владало.

Према подацима Завода за јавно здравље Ужице током последње три године у Пријепољу су од последица инфекције корона вирусом преминуле 273 особе. Највише преминулих је било у 2021. години када је 169 људи изгубило битку са овом болести, у 2020. преминуле  су 53 особе, а у 2022. од ове болести умрла је 51 особа.

Данас, три године касније, када су многе земље у свету ублажиле или потпуно укинуле противепидемијске мере, из Светске здравствене организације поручују да је пандемија још увек далеко од краја.

Подели на мрежама

Повезани чланци