Креативци и Адмир Мекић – осмеси и загрљаји су највећа награда за труд

Креативци и Адмир Мекић – осмеси и загрљаји су највећа награда за труд

Особе са инвалидитетом и сметњама у развоју, корисници услуга пријепољског Центра за социјални рад, након пет месеци вежбања у Дневном цетру, посетили су свог тренера Адмира Мекића и тренирали у његовом фитнес студију.

Млади и успешни пријепољски фитнес и кондициони тренер Адмир Мекића каже да је имао срећу да се бави послом који воли и који га испуњава, што је реткост, те је зато осетио потребу да се некоме реваншира и помогне волонтерски. Избор је пао на особе са инвалидитетом и сметњама у развоју које су, након пет месеци вежбања у простору Дневног центра у оквиру креативних радионица пријепољског Центра за социјални рад, посетили свог тренера у његовом фитнес студију.

Сматрао сам да су њихове физичке активности минималне, да се слабо крећу, да су им преко потребни покрети на било који начин. Изводљиви покрети усклађени са правилним дисањем, па да се дружимо на шаљив неки начин, кроз игрице, да се физички активирамо. то ми је дало подстрек и буквално као задатак – да у будућности будем уз њих“, каже Мекић.

„Можемо рећи да је овај аспект њиховог функционисања био у великој мери занемарен. Нама је јако драго и веома смо захвални на томе што је Адмир препознао важност те активности и што нам се придружио у реализацији самог пројекта и рада и сарадње и са корисницима и са њиховим породицама. Искрено, драго нам је да постоји неко ко примећује то, без да га било ко позове и опомене на важност ове ствари“, каже Емина Јукић, психолошкиња у Центру за социјални рад Пријепоље.

Упркос приметној треми од новог окружења и професионалних справа за вежбање, осмеси нису силазили са лица Адмирових „Креативаца“. Пресрећни су што су се нашли у професионалном простору за тренирање. Кажу да их тренер учи да вежбају, учи како да се правилно хране, а све ново што науче много им значи.

Када је решио да започне вежбање са особама са инвалидитетом и сметњама у развоју, Адмир није очекивао да ће му то заокупирати пажњу у оволикој мери. Иако су му сви термини у фитнес студију попуњени и ради доста, почео је да се едукује и на ову тему и размењује искуства са колегама. Каже да је најбитније прилагодити се свачијем хендикепу и карактеру, као и да је кроз рад са особама са инвалидитетом схватио колико им пажње недостаје генерално и колико им значе ствари које су другима уобичајене, попут вежбања.

„Треба их укључити у свакодневицу, треба им помоћи и доказати да они све ово могу као ми. Мало им се промени тренинг, али им се живот сасвим мења. Њима је довољно мало да им се нешто пуно промени. Ако им се деси рекреација, или им се деси одлазак у библиотеку, или код вас на телевизију, то је за њих сваки пут нешто огромно. Мислим да већи мотив од тога нема. Када сам се обратио некоме за неку помоћ за њих, сви су се аутоматски и одмах одазвали. На ову тему нико није имун“, каже Адмир.

Захваљујући сталним спонзорима, Адмир својим полазницима обезбеђује витамине, воће, сокове, али и ђаконије или мајице, у којима су овај пут тренирали. И каже да осећа да је све то недовољно, јер код „Креативаца“ нема фолирања или лажних емоција, а љубав и захвалност избијају из сваког њиховог геста. Уз осмехе долазе и загрљаји, али и поклони за тренера, које су „Креативаци“ сами направили на радионицама у Дневном центру. И жељно ишчекивање новог сусрета са Адмиром, који ће им скренути пажњу са свакодневнице и улепшати живот на најздравији начин.

Више погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци