Криволов у Дренови – упркос забрани, за викенд одстрељена женка дивље свиње

Криволов у Дренови – упркос забрани, за викенд одстрељена женка дивље свиње

Упркос забрани лова, прошлог викенда у Ловишту „Лим“, којим управља Ловачко удружење „Пријепоље“, устрељена је женка дивље свиње која је ускоро требала на свет да донесе петоро прасади. Случај је откривен и пријављен надлежним органима, а из Ловачког удружења упућују апел ловцима да поштују законе и забране и наглашавају да ће сваки случај криволова бити најстрожије санкционисан.

Након што је одстрељен планиран број дивљачи, наступила је забрана лова на територији којом управља пријепољско удружење ловаца. Протеклог викенда било је дозвољено само ловити штеточине, а случај криволова дивље свиње открио је ловочувар Југослав Шпица, који се скоро три деценије бави овим послом.

Он каже да је разних случајева било, али кад кап прелије чашу, дође до оваквих ситуација, које нису популарне, али морају да се спроведу. У недељу, 25. фебруара, на терену секције Дренова, несавесни ловци су одстрелили женку дивље свиње која је била гравидна и у којој се налазило петоро прасади, каже Шпица, који додаје да је случај пријављен надлежним органима који су обавили увиђај и на њима је да реше ову ситуацију, како би други ловци, који мисле да могу да раде нешто што би требало, схватили да је лов спорт и дружење, да је лов да се брине и мисли о дивљачи, а не само на месо.

Ловна сезона, која је почела 1. маја прошле године, завршена је успешно, каже управник Ловишта “Лим“ Мирко Полић. Планови су испуњени у потпуности и остало је још само да се одстрели неколико јединки лисице или вука, али ће се то обављати са високих, топлих чека.

Сенку на успешну сезону је бацио овај случај криволова, каже Полић, који додаје да је све пријављено надлежним органима који већ поступају. Он апелује на све ловце да схвате озбиљно ситуацију и каже да ће сви прекршаји бити оштро санкционисани, поготово сада када је период коћења и када су скоро све женке дивљачи гравидне.

Шпица каже да је већина ловаца савесна, да брину о дивљачи и поштују правила. Апелује на њих, који су поштени и поштено лове, да утичи на колеге које би да раде нешто мимо закона. Сада је време када се дивљач храни, поправљају хранилишта, солишта и чеке, износе у ловишта со и кукуруз, како би дивљач дочекала пролеће у пуниј снази, а лов ће се наставити 1. маја, када почиње нова сезона. Нема потребе за криволовом, каже Шпица.

Полић и Шпица кажу да је ситуација у ловишту добра и да је фонд дивљачи у сталном порасту. Од 2022. године богатије је и за популацију европског јелена, који је давно ишчезао са наших простора. Јелени су пресељени из војвођанских ловишта у оквиру пројекта Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, који је пре тога реализован на Тари, Копаонику, Хомољским планинам, Златибору и Златару.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци