Kултурно наслеђе манастира Милешеве ускоро и у виртуелном свету

Kултурно наслеђе манастира Милешеве ускоро и у виртуелном свету

У манастиру Милешева протекле седмице је боравила екипа Математичког института Српске академија наука и уметности (САНУ) која ради на дигитализацији његовог културног наслеђа. Циљ је да се на основу података, добијених након снимања најсавременијом опремом, манастир представи и прикаже у виртуелном формату.

Математички институт САНУ се дуго бави дигитализацијом културног наслеђа. У оквиру дугогодишњег пројекта често добија подршку Министарства културе и информисања баш као што је то био случај и ове године када се ради дигитализација манастира Милешева.

3Д дигитализација коју ми овде радимо је тренутно најквалитетнији начин снимања културних објеката и представља стандард којим се руководе све водеће земље и установе. То снимање има две улоге. Прва је та да се документује на најбољи могући начин у дигиталном формату споменик заштити, а други је да се помоћу савремене технологије тако добијени подаци на одговарајући начин прикже и представе манастир у том виртуелном свету , коме смо сви ми окренути – каже директор Математичког института САНУ проф. др Зоран Огњановић.

Избор је пао на споменик културе од изузетног значаја какав је манастир Милешева.Циљ је да не буде само представљена црква Св. Вазнесења Господњег, већ и да се слојевитије прикаже материјални и духовни живот манастира кроз његову богату ризницу.

Пошто је ризница, заиста, веома комплексна ми смо се определили да се за ову фазу пројекта фокусирамо на најрепрезентативније налазе и споменике као што су остаци камене пластике као што су првобитни кивот у коме је био погребен Свети Сава, затим архиепископско жезло које је један од најпознатијих експоната ризнице као и велики низ икона из резличитих периода од 13. до 18. века – објашњава истраживач сарадник Математичког института САНУ Дејан Вукелић.

У процесу Математички институт САНУ користи најсавременију опрему.

У процесу креирања тог 3Д модела користимо две врсте ласерског скенера, односно два начина. Једно је стационарно скенирање, а други је аеро снимање што значи да буквално из ваздуха радимо скенирање објеката. Када је питању стационарно скенирање, ту практично правимо облак тачака, који се касније разним програмима увезује и креира се један 3Д модел. Такође радимо скенирање, односно снимање 360 камерама да би могли да креирамо виртуелне туре, односно шетњу кроз објекат.И, на крају, радимо снимања из ваздуха различитим врстама беспилотних летелица – појашњава процедуру дигитализације научни сарадник Математичког института САНУ Вања Кораћ.

Дигитализација културног наслеђа Милешеве имаће широку намену.

Корист могу имати сви. Од Епархије милешевске и посетилаца манастира до стручне јавности, студената историје, археологије, историје уметности, етнологије па чак и локалне заједнице, јер ово све може подстаћи туристички потенцијал, не само Пријепоља него и читаве ове регије па и Србије – истако је Дејан Вукелић.

Сваки пројекат подразумева одређену логистику, а у овом случају велику подршку екипа је добила од Епархије милешевске.

Морам да истакнем да смо у том смисли наишли на одличан пријем и разумевање. Добили смо благослов од његовог преосвештенства владике Атанасија, а сестринство манастира на челу са мати Аквилином нас заиста пазе и чувају, чак се и моле за нас тако да у том смислу имам само речи хвале – задовољан је Вукелић.

Екипа ће у манастиру Милешава боравити и почетком септембра након чега следи обрада података, а цео посао би требало да буде завршен до краја године када ће апликација за мобилне уређаје моћи да се преузме преко Плеј стора, док ће широј јавности бити доступна и веб презентација.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци