Лакше и брже до остваривања права у локалној самоуправи

Лакше и брже до остваривања права у локалној самоуправи

Како би олакшали процедуре за остваривања права на новчану помоћ за новорођено дете, статус енергетски заштићеног купца и права уписа и промене личних података у евиденцијама ЈКП „Лим“, Општинска управа Пријепоља која је надлежна за остваривање ових права, потписала је Споразуме о заједничком поступању са Здравственим центром Пријепоље, Центром за социјални рад и ЈКП „Лим“ о формирању јединственог управног места.

Формирање јединственог управног места за грађане и грађанке Пријепоља значи да ће сада на једном месту по признавању једног права по аутоматизму остварити и нека друга повезана права, без потребе да додатно подносе захтеве и документа у општинској управи.

Конкретно, Споразумом са Здравственим центром Пријепоље дефинисано је да пријавом новорођенчета преко система Е- управе у породилишту, остваре и право на новчану помоћ локалне самоуправе што до сада није био случај.

Неће бити потребе од сада да странка, односно мајка долази да поднесе захтев општинској управи и прикупља документацију, већ ће службеници нашег здравственог центра прикупити и отпремити документацију одсеку Дечије заштите који ће у најкраћем року обрадити захтев и доставити решење мајци  – објашњава начелник Општинске управе Пријепоља Миодраг Ћубић.  

Грађанима и грађанкама Пријепоља који остварују право на новчану социјалну помоћ, од сада ће према Споразуму са Центром за социјални рад бити признато и право на статус енергетски заштићеног купца.

Доношењем решења биће прослеђено и решење локалној самоуправи где ће они истовремено остварити и нека друга права као што су статус енергетски заштићеног купца, попуст на плаћање ТВ претплате, али и попуст на плаћање неких комуналних услуга. Корисник, али и ми ћемо имати бенефите од тога, јер ако оствари ове погодности неће опет долазити код нас да тражи средства да би измирио ова потраживања –  сматра директорка Центра за социјални рад Пријепоље Рада Дивац.

Попуст на плаћање електричне енергије по додатном протоколу локалне самоуправе од сада ће по аутоматизму добијати и корисници дечијег додатка.

Споразумом са ЈКП“Лим“ олакшан је упис и промена личних података у евиденцијама овог предузећа.

Неће бити потребе да због куповине или продаје некретнина, оставинске расправе… грађани долазе у ЈКП „Лим“ ради промене ових података везано за услуге испоруке воде, грејања и друге комуналне услуге, већ ће службеници Општинске управе бити у обавези да те промене достављају Комуналном предузећу једном недељно. Тиме ћемо имати и ажурније податке, а и странкама ће бити олакшана процедура –додао је Ћубић.  

Ове мере реализују се у двадесет градова и општина у Србији у оквиру пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“, који се спроводи у оквиру програма Swiss PRO, који подржава Влада Швајцарске, а имплементира Канцеларија Уједињених Нација за пројектне услуге преко Сталне Конференције градова и општина.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци